Een verzonnen klimaatplan

Nicole Schwab, dochter van, krijgt woorden in de mond gelegd

03.08.2023, 11:46 (CEST)

Online verspreiden zich steeds vaker complotten over hoe nieuwe lockdowns in de maak zijn. Dit verhaal over een 'klimaatlockdown' heeft alvast geen voeten in de aarde.

Het gaat als een lopend vuurtje over het internet: Nicole Schwab, de dochter van Klaus Schwab, zou gezegd hebben dat "permanente klimaatlockdowns" zullen plaatsvinden. "Of je het nu wilt of niet". Aangezien Klaus Schwab, als oprichter van het World Economic Forum (WEF), regelmatig uitspraken in de mond worden gelegd, is het misschien ook verstandig om niet alle nieuws over zijn dochter direct te geloven. Dus, klopt dit wel?

Beoordeling

Nicole Schwab deed nooit een dergelijke uitspraak. Bovendien bezit zij helemaal niet de macht om lockdowns door te voeren. Het nepnieuws werd verspreid door websites die erom bekend staat verzinsels over alles wat met het WEF te maken heeft te verspreiden.

Feiten

De beweringen over Nicole Schwab zijn terug te vinden in artikelen van The People's Voice en Dissident.One. Deze websites staan er om bekend nepnieuws te verspreiden. Ze werden dan ook al vaker door Deutsche Prese-Agentur (dpa) onder de loep genomen (zie hier, hier en hier).

In beide artikelen wordt een filmpje opgevoerd, waaruit zou moeten blijken dat Nicole Schwab van "permanente klimaatlockdowns" spreekt. Wie het filmpje beluistert, hoort dat Nicole Schwab expliciet noch impliciet op klimaatlockdowns ingaat.

Evenement van InTent

Een ietwat langere versie van het kringgesprek waaraan Nicole Schwab deelnam, is terug te vinden op het YouTubekanaal van InTent. Dat is een Zwitsers platform dat zich inzet voor een duurzame wereld en organiseerde het kringgesprek. Ook Nicole Schwab houdt zich veel met dit thema bezig. Het gaat hier dus niet om een paneldiscussie van het WEF, wat in de artikelen wel beweerd wordt.

Uit de videobeschrijving blijkt dat het werd opgenomen in juni 2020, in de eerste zomer van de coronapandemie. Nicole Schwab spreekt erover hoe de pandemie ons leerde dat we snel veranderingen kunnen doorvoeren, als we dat echt willen. Ze ziet deze nieuwe ervaringen als kans om ook duurzame veranderingen door te voeren en de natuur centraal stellen in onze economie.

Terugkerende desinformatie

Los van wat Nicole Schwab precies gezegd zou hebben: op geen enkele manier bezit zij ├╝berhaupt de bevoegdheden om iets dergelijks als een lockdown door te voeren. Ze is (uitvoerend) directeur bij verschillende organisaties, maar niet bij een overheid.

Vorige week ging overigens een vergelijkbare claim rond op sociale media, waarin beweerd werd dat Klaus Schwab lockdowns wilde doorvoeren. Ook daar was niets van waar.

(Stand van zaken: 03.08.2023)

Links

Gearchiveerde Facebookpost I & II

Artikel Politico (gearchiveerd)

Artikel en video The People's Voice en Dissident.One (gearchiveerd hier en hier)

Factcheck Snopes - uitgeschreven tekst (gearchiveerd)

Video Youtubekanaal InTent (gearchiveerd)

Over InTent (gearchiveerd)

Over Nicole Schwab (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.