Uitgevonden uitspraken

Klaus Schwab kreeg weer woorden in de mond gelegd

27.07.2023, 13:58 (CEST)

De lockdowns in China waren gekend vanwege hun striktheid. En nu zou Klaus Schwab dit ook wereldwijd willen invoeren bij de volgende pandemie. Alleen blijkt dat er geen bron is voor deze bewering.

De Duitse econoom Klaus Schwab, voorzitter van het World Economic Forum, wordt online wel vaker beschuldigd van allerlei snode plannen tegen de mensheid. Nu zou Schwab publiekelijk hebben toegegeven dat hij een wereldwijde strikte lockdown "in China-stijl" van plan is in te voeren tijdens de volgende pandemie, die binnenkort zou plaatsvinden. De coronapandemie is amper verwerkt en nu dit? Gelukkig blijkt bij nader onderzoek dat dit helemaal niet klopt.

Beoordeling

Klaus Schwab deed helemaal niet zo'n uitspraak, dat bevestigde het WEF aan dpa. Er is geen enkel bewijs voor en bovendien bezit noch Schwab noch het WEF de macht om zulke maatregelen te nemen.

Feiten

De bewering is afkomstig van een Engelstalige tweet die enkele dagen geleden werd gedeeld. Nergens in de tweet is een bron voor de vermeende uitspraak te bespeuren. Diezelfde dag kwam er van hetzelfde profiel een vervolgtweet, deze keer met een video.

Daarin is Klaus Schwab te zien die spreekt vanaf een podium. Hij praat over "onaangename verrassingen" die te komen zijn. Daaruit concludeert de verspreider van de video en tweet dat Schwab Chinees politiek beleid wil exporteren naar de rest van de wereld.

Die interpretatie is nogal vergezocht. Schwab's volledige toespraak kan online worden gevonden met behulp van het logo dat zichtbaar is op de achtergrond. Hij sprak op de World Government Summit van dit jaar, dat in februari plaatsvond in Dubai. Hij sprak onder andere over de nood aan internationale samenwerking en technologische ontwikkelingen.

Op geen enkel punt spreekt hij over strikte mondiale lockdowns bij de volgende pandemie, noch dat die imminent zou zijn. Dat bevestigde ook een woordvoerder van het World Economic Forum via de mail aan Deutsche Presse-Agentur (dpa).

Zijn uitspraak over "onaangename verrassingen" is terug te vinden rond 09:30 in de volledige speech: "De laatste factor die ik wil benoemen is veerkracht. Het vermogen om veerkrachtig te zijn, want er zullen zeker zo genoemde zwarte zwanen, onaangename verrassingen, zijn die nog op ons pad zullen komen". Een zeer algemene quote; naar welke uitdagingen hij precies verwijst, verduidelijkt hij niet.

Terugkerende desinformatie

Hoe dan ook heeft noch Schwab, noch het WEF de nodige wetgevende macht om zulke beslissingen te nemen. Het WEF is een invloedrijke organisatie in de internationale politieke en economische sfeer, maar het is geen overheid. Het heeft dan ook niet de nodige bevoegdheden om zulke beslissingen over het publieke gezondheidsbeleid te nemen.

Toch houdt dat velen niet tegen om woorden of acties aan Schwab en het WEF toe te schrijven, zoals dpa al meermaals beschreef in verschillende factchecks.

(Stand van zaken: 27.07.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd) en vervolgtweet (gearchiveerd)

Video (gearchiveerd)

World Government Summit 2023 in Dubai (gearchiveerd)

Volledige toespraak van Schwab op de World Government Summit (gearchiveerd)

Over het WEF (gearchiveerd)

Over Klaus Schwab (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over Klaus Schwab I, II, III en IV

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.