Artikel maakt overhaaste conclusie over griep en COVID-19 in Noorwegen

05.10.2021, 16:32 (CEST)

Noorwegen zou COVID-19 een andere classificatie hebben gegeven, dat stelt een artikel op de website Dissident.one. Volgens dit artikel zou het Noorse Instituut voor Volksgezondheid (FHI) COVID-19 hebben gelabeld als een ziekte die even gevaarlijk is als de gewone griep. Het bericht gaat ook rond op Facebook in zowel Nederland (hier en hier) als België (hier).

Beoordeling:

Deze bewering is niet juist. Het FHI is wel van mening dat COVID-19 benaderd moet worden als een seizoensgebonden luchtwegaandoening, maar zegt niet dat COVID-19 even gevaarlijk is als de griep. Dat bevestigt het instituut ook aan dpa.

Feiten:

Het artikel van Dissident.one is een directe vertaling van een artikel op de Engelstalige website Free West Media. Beide artikelen zeggen dat de vermeende herclassificatie komt van het Folkehelseinstituttet (FHI), de Noorse variant van wat in Nederland het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is.

"Het Noorse Instituut voor Volksgezondheid FHI heeft het opmerkelijke, maar statistisch onderbouwde besluit genomen om Covid-19 te classificeren als een ziekte van de luchtwegen die even gevaarlijk is als de gewone griep," aldus het artikel van Dissident.one.

"Het is niet correct dat het Noorse Instituut voor Volksgezondheid heeft geclaimd dat COVID-19 niet gevaarlijker is dan de gewone griep," laat een woordvoerder van FHI aan dpa weten. "Deze bewering is waarschijnlijk een verkeerde interpretatie van dit interview in een grote Noorse krant," legt de woordvoerder uit. In het artikel van 20 september komt Geir Bukholm aan het woord, de adjunct-directeur en vaccinmanager van het FHI.

'Coronavirus en griep niet vergelijkbaar'

"Onze positie, zoals ook in het nieuwsartikel vermeld staat, is dat we op dit punt in de pandemie COVID-19 moeten gaan benaderen als een van meerdere luchtwegaandoeningen die circuleren met een seizoensgebonden variatie," aldus het instituut. "Dit betekent dat de maatregelen, die voor verschillende luchtwegaandoeningen gelden, eenzelfde mate van maatschappelijke paraatheid zullen vergen.”

"Dit betekent niet dat ziekte door het coronavirus en de griep vergelijkbaar zijn," voegt de woordvoerder nog toe. "Op een individueel niveau moeten mensen de correcte behandeling krijgen voor de specifieke ziekte waaraan zij lijden. We zullen de epidemiologische omstandigheden van zowel COVID-19 als andere luchtwegaandoeningen blijven volgen en blijven voorbereid om anders te reageren, wanneer de omstandigheden verslechteren."


Geen citaat

Wie het krantenartikel met Geir Bukholm door Google Translate in het Nederlands laat vertalen, ziet daarentegen wel in de eerste zin staan dat "Noorwegen naar een nieuw paradigma gaat waar het coronavirus niet langer gevaarlijker is dan andere luchtweginfecties." Dit is alleen geen uitspraak van Bukholm, maar een toevoeging van de schrijver van het artikel. Deze bewering kan dus niet aan Bukholm of het FHI worden toegeschreven.

Verschillende ziektes

Griep en COVID-19 zijn verschillende ziektes, met verschillende virussen die de boosdoener zijn. De twee met elkaar vergelijken is daarom lastig. De Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit schrijft dat dokters en wetenschappers er hard aan werken om het sterftecijfer van COVID-19 in te schatten. Momenteel wordt volgens de universiteit dit aantal wel substantieel hoger (mogelijk tien keer of meer) geschat dan de meeste griepvarianten.

Volgens het Amerikaanse gezondheidsinstituut CDC kan COVID-19 voor ernstigere klachten zorgen in sommige mensen dan griep. Ook kan overlijden of ziekenhuisopname door COVID-19 ook bij verder gezonde mensen voorkomen.

Het Noorse Instituut voor Volksgezondheid bevestigt dat zij COVID-19 niet hebben geclassificeerd als 'even gevaarlijk als de griep'. De bewering is daarom fout.

(Stand van zaken: 05/10/2021)

Links:


Artikel Dissident.One (gearchiveerd)

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (geachiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Artikel Free West Media (gearchiveerd)

Website FHI (gearchiveerd)

Artikel Verdens Gang (gearchiveerd)

Over Geir Bukholm (gearchiveerd)

Johns Hopkins over griep vs COVID-19 (gearchiveerd)

CDC over griep vs COVID-19 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com