Overhaaste conclusie

Wetsvoorstel tegen mRNA-injecties is nog geen officiële wet

09.02.2023, 13:38 (CET)

De mRNA-techniek roept bij sommigen nog steeds argwaan op. In North Dakota rijzen zelfs stemmen op die de techniek strafbaar willen maken.

Een overwinning voor critici van coronavaccins? Althans, als we berichten op sociale media en online blogs moeten geloven. Daar gaat namelijk het nieuwtje rond dat de Amerikaanse staat North Dakota met een nieuwe wet het gebruik van mRNA-vaccinaties strafbaar stelt. Is het daar werkelijk al zo ver?

Beoordeling

De zogenaamde wet is momenteel niet veel meer dan een voorstel van Republikeinse afgevaardigden. Na de hoorzitting waar het wetsontwerp werd voorgesteld, ondernam de senaat geen actie. Of dit voorstel dus ooit een wet zal worden in North Dakota staat momenteel nog helemaal niet vast.

Feiten

Eind januari 2023 kwamen enkele Republikeinse afgevaardigden met het voorstel mRNA-vaccinaties strafbaar te stellen in de staat North Dakota. Een screenshot van dit voorstel van wet nummer 2384 wordt online gedeeld alsof het al een voldongen feit is.

Dat klopt echter niet. Afgelopen dinsdag, op 7 februari, vond een hoorzitting plaats waar senator Jeffrey J. Magrum het voorstel onderbouwde. In de uitgeschreven tekst daarvan is te lezen dat de film "Died Suddenly" zijn zorgen over mRNA-vaccinaties nog eens bevestigde. Eerder werd al aangetoond dat deze film vol nepnieuws over het coronavaccin zit.

De senaat ondernam geen directe actie na de hoorzitting en voor het wetsvoorstel staan momenteel geen nieuwe actiepunten op de agenda. Er is op het moment dus geen aanwijzing dat zo'n wet daadwerkelijk doorgevoerd zal worden. mRNA-vaccinaties mogen nu gewoon nog gezet worden in de noordelijke staat.

Over mRNA

Al sinds de uitrol van de coronavaccins bestaat bij sommigen grote scepsis over de mRNA-techniek, die in de vaccins van Moderna en BioNTech/Pfizer wordt toegepast. Deutsche Presse-Agentur ontkrachtte hierover de afgelopen jaren dan ook vele foute claims (zoals hier, hier, hier en hier).

(Stand van zaken 9.2.2023)

Links

Facebookpost I & II en III (gearchiveerd I & II en III)

Artikels Frontnieuws en Dissident One (gearchiveerd hier en hier)

Billtrack informatie (gearchiveerd)

Wetvoorstel 2384 (gearchiveerd)

Uitgeschreven tekst hoorzitting (gearchiveerd)

Over Died Suddenly (gearchiveerd)

Politifact factcheck (gearchiveerd)

Inforum artikel (gearchiveerd)

North Dakota Legislative Branch (gearchiveerd)

Over mNRA (gearchiveerd)

mRNA in Moderna en BioNTech/Pfizer (gearchiveerd)

Dpa factchecks hier, hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.