Geen bewijs dat mRNA-vaccins auto-immuunziekten veroorzaken of organen aantasten

23.12.2021, 14:17 (CET)

Oostenrijkse artsen waarschuwen in een video, die ook zou zijn uitgezonden op Oostenrijkse TV, voor coronavaccinaties. De mRNA-vaccins zouden alle organen aantasten en auto-immuunreacties veroorzaken. Ook in Nederland wordt deze clip gedeeld op sociale media (o.a. hier en hier gearchiveerd).

Beoordeling

Er is geen bewijs dat de coronavaccins auto-immuunziekten veroorzaken, noch dat ze alle organen in het lichaam aantasten. De uitspraken van de Oostenrijkse dokter zijn dan ook fout.

Feiten

De man aan het woord in de video is de Oostenrijkse gynaecoloog Christian Fiala. Hij stelde zich sinds het begin van de coronapandemie op als criticus van de coronamaatregelen. In een andere versie van dezelfde clip op Twitter is te zien dat deze werd uitgezonden op de zender OE24.

Het idee dat vaccins auto-immuunziekten veroorzaken is ouder dan de coronavaccins en -pandemie. Het was toen en is nu fout: er is geen enkel vaccin dat consistent auto-immuunziekten veroorzaakt.

Toch blijft dat gerucht hardnekking sinds de introductie van de coronavaccins, begin 2021: dpa schreef er reeds een factcheck over. Er is geen enkel bewijs dat de mRNA-vaccins massaal auto-immuunziekten veroorzaken.

Hier is wel een kanttekening bij te maken. Specifiek het Janssenvaccin kan in zeldzame gevallen een auto-immuunziekte veroorzaken: het Guillain-Barré syndroom (GBS). Dit is ook een zeldzame bijwerking van de griepprik.

Bij deze aandoening valt het immuunsysteem zenuwen van buiten het centraal zenuwstelsel aan. Belangrijk om op te merken hier is dat het Janssenvaccin geen mRNA- maar een vectorvaccin is, terwijl dr. Fiala consistent spreekt van de mRNA-coronavaccins (Pfizer en Moderna).

Vaccins blijven vooral in armspier

Tenslotte claimt Fiala dat de mRNA-coronavaccins "alle organen aantasten". Ook dat is niet nieuw, maar wel onjuist. En iets waar dpa (in iets andere context) al over schreef.

Opnieuw is er geen enkel bewijs dat dit kan. Ten eerste verspreidt het vaccin zich niet volledig door het hele lichaam. Het grootste deel blijft rond de injectieplaats, zijnde de armspieren en lokale lymefeklieren. Het gaat dus niet echt naar al je organen.

Ten tweede blijft het vaccin ook niet eeuwig rondhangen. Hoewel het nog niet volledig duidelijk is hoe lang het spike-eiwit van de mRNA-vaccins precies in het lichaam blijft, zal dat maximum enkele weken zijn, vergelijkbaar met andere eiwitten in het lichaam.

(Stand van zaken: 23/12/2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Tweet met andere versie video (gearchiveerd)

Over dr. Christian Fiala (gearchiveerd)

Artikel Der Standard (april 2020) over dr. Fiala (gearchiveerd)

Artikel over anti-vaxargumenten (gearchiveerd)

Healthdesk over mRNA-vaccins en auto-immuunziekten (gearchiveerd)

Over Guillain-Barré syndroom (gearchiveerd)

Vectorvaccin Janssen (gearchiveerd)

EMA over GBS bij Janssenvaccin (gearchiveerd)

Dpa-factcheck mRNA-vaccins auto-immuunziekten

Dpa-factcheck coronavaccins en aangetaste organen

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com