mRNA-vaccins leidden niet tot auto-immuunziekten

19.01.2021, 11:03 (CET)

In een video van BLCKBX doet prof. dr. Theo Schetters meerdere uitspraken over de mRNA-vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna tegen Covid-19. De vaccins zouden volgens de professor tot auto-immuunziekte kunnen leiden. Daarbij zouden volgens Schetters de meeste mensen toch al immuun zijn, waardoor ze helemaal geen Covid-19 ontwikkelen. Schetters beweert ook dat een vaccin meer dan 90 procent bescherming moet bieden om goedgekeurd te worden door de Europese Medicijnautoriteit. Het Pfizer-vaccin zou volgens de professor maar 75 procent beschermen. De video met Schetters wordt veel gedeeld op sociale media. (video hier gearchiveerd) (Facebookpost hier gearchiveerd)

BEOORDELING: de uitspraken van Schetters zijn onjuist. Het mRNA-vaccin kan niet zomaar tot een auto-immuunziekte leiden. De meeste mensen zijn daarnaast helemaal niet immuun tegen Covid-19. Ook is er geen beschermingsondergrens voor goedkeuring door de Europese Medicijnautoriteit.

FEITEN: "Dat een mRNA-vaccin zomaar tot auto-immuniteit kan leiden omdat er een eiwit wordt gepresenteerd, is onzin," zegt immunoloog Marjolein van Egmond in het Reformatorisch Dagblad, naar aanleiding van de uitspraken van Schetters. "Cellen laten altijd na een infectie of een vaccinatie stukjes eiwitten zien. Op die manier maken ze kenbaar aan het afweersysteem dat ze zijn geïnfecteerd." Het feit dat er eiwitten te zien zijn in spiercellen, zoals Schetters in het gesprek op een foto laat zien, is niets vreemds.

In de video van BLCKBX komt eerst de Britse Andrew Wakefield aan het woord over de vermeende link tussen het Covid-19 vaccin en auto-immuunziektes. Deze omstreden oud-arts werd in 2010 uit het Britse artsenregister geschrapt vanwege frauduleus onderzoek naar de effecten van MMR-vaccins bij kinderen. Schetters steunt Wakefield in de bewering dat de Covid-19 mRNA-vaccins tot auto-immuunziekten leiden.

De mannen beweren dat het RNA-deeltje dat wordt ingespoten ervoor zorgt dat de cellen in het lichaam proteïne gaan produceren. Daarna reageert het immuunsysteem op de eiwitten die het lichaam zelf aanmaakt. De fout die hier wordt gemaakt is dat het mRNA-vaccin alleen de genetische code van een eiwit van het coronavirus bevat. Dat is niet hetzelfde als een menselijk eiwit, waar auto-immuunziekten op reageren, legt vaccinoloog Corinne Vandermeulen uit bij de VRT.

Hoewel er inderdaad nog weinig te zeggen valt over eventuele langetermijneffecten van de vaccinatie, bevestigt ook immunoloog Ger Rijkers in het Reformatorisch Dagblad dat het erg onwaarschijnlijk is dat het mRNA-vaccin zal leiden tot auto-immuniteit. "Stel dat het wel gebeurt, dan moeten de klachten binnen een tot twee weken optreden, als het immuunsysteem op zijn sterkst is. Inmiddels zijn miljoenen mensen gevaccineerd. Ik ken geen enkel geval van auto-immuniteit." Daarbij is al het mRNA uit het vaccin kort na de injectie al door het lichaam afgebroken.

Nog een bewering die Schetters in de video doet is dat bijna alle gezonde mensen die geïnfecteerd raken met corona al immuun zijn. Daarom zouden ze dus niet doodgaan of ernstig ziek worden. Epidemioloog Frits Rosendaal zegt hierover in het Reformatorisch Dagblad: "Je kunt niet immuun zijn tegen een ziekte die eerder niet bestond. Ook al krijg je slechts milde klachten, dan betekent dat niet dat je al immuun was." De EMA (Europese Medicijnautoriteit) bevestigt dit. In het beoordelingsrapport van het Pfizer-vaccin schrijft de instantie: "Iedere individu loopt het risico op besmetting omdat er geen reeds bestaande immuniteit bestaat tegen SARS-CoV-2."

Na het krijgen van het virus, of dat nou met of zonder symptomen is geweest, bouwt het lichaam wel immuniteit op. Begin december 2020 waren er volgens RIVM-directeur Jaap van Dissel naar schatting twee miljoen Nederlanders beschermd tegen het coronavirus, omdat zij al eens besmet zijn geweest. Dat is zo’n 11 procent van de Nederlandse bevolking.

In de video legt Schetters uit dat het Pfizervaccin volgens hem maar voor 75 procent bescherming biedt, terwijl de producent zelf het beschermingspercentage op 95 procent zet. Schetters beargumenteert zijn berekening door alleen te focussen op de testpersonen die na het vaccin ernstige coronasymptomen ontwikkelden. Dat waren er drie bij de groep die een placebo kreeg en één bij de gevaccineerden. De testpersonen die alleen lichte coronasymptomen kregen, laat Schetters hier buiten beschouwing.

Als je kijkt naar het totale aantal mensen dat tijdens de tests met het vaccin toch corona kreeg, zowel ernstige als lichte symptomen, waren dit er in de Pfizer-studie 170. In totaal deden 43.661 mensen mee aan de studie. De helft van de deelnemers kreeg het vaccin, de andere helft een placebo. Van de 170 coronabesmettingen onder de testpersonen waren 162 besmettingen te vinden in de placebo-groep, dus de groep die niet een echt vaccin kregen. Onder de mensen die wel het vaccin kregen, raakten 8 mensen toch besmet. Met deze getallen kom je inderdaad uit op de 95 procent effectiviteit, die de producent claimt.

Daarnaast voegt Schetters over zijn foutief berekende 75 procent toe: "Dat is zelfs nog minder dan de eis die het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) stelt aan vaccins. Meer dan 90 procent bescherming." Dit klopt niet. De EMA stelt namelijk geen ondergrens aan hoeveel bescherming een vaccin moet bieden om goedgekeurd te worden.

--

Links:

Interview met prof. dr. Schetters: https://www.youtube.com/watch?v=aWrZxCx6L6g&ab_channel=BLCKBX (gearchiveerd: http://dpaq.de/ib3Xo )
(video hier gearchiveerd: http://dpaq.de/vY1SR)

Over prof. dr. Theo Schetters: https://www.up.ac.za/veterinary-tropical-diseases/article/2806879/prof-theo-schetters
(gearchiveerd: http://dpaq.de/zAfz8)

Facebookpost: https://www.facebook.com/groups/1608031069414560/permalink/2777826452435010
(gearchiveerd: https://archive.vn/37pTE )

Over prof. Marjolein van Egmond: https://www.vumc.nl/zorg/uw-artsen-en-zorgverleners/zorgverlener/prof.-marjolein-van-egmond.htm (gearchiveerd: http://dpaq.de/H8DDt )

Artikel Reformatorisch Dagblad: https://www.rd.nl/artikel/908600-drie-deskundigen-reageren-op-anti-vaccinvideo-met-prof-schetters (gearchiveerd: http://dpaq.de/HcMg0)

Over Andrew Wakefield: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02989-9
(gearchiveerd: https://archive.vn/P5Qpy )

Over het schrappen van Andrew Wakefield uit het artsenregister: https://www.theguardian.com/society/2010/may/24/mmr-doctor-andrew-wakefield-struck-off
(gearchiveerd: https://archive.vn/LVcmM )

Over Corinne Vandermeulen: https://www.kuleuven.be/wieiswie/en/person/00008175
(gearchiveerd: https://archive.vn/OAc3M )

Factcheck VRT: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/01/13/check-in-deze-nederlandse-youtubevideo-wordt-onterecht-twijfel/
(gearchiveerd: https://archive.vn/63uLl )

Over prof. dr. Ger Rijkers: https://www.ucr.nl/academics/academic-program/faculty/academic-staff/prof-dr-ger-rijkers/
(gearchiveerd: https://archive.vn/uT7Ee)

Over afbreken van mRNA na toedienen vaccin: https://www.ema.europa.eu/en/medicines/human/summaries-opinion/covid-19-vaccine-moderna
(gearchiveerd: https://archive.vn/bwLi2)

Over prof. dr. Frits Rosendaal: https://www.lumc.nl/org/klinische-epidemiologie/medewerkers/Rosendaal (gearchiveerd: https://archive.vn/LAHPk )

Beoordelingsrapport Pfizer-vaccin EMA. Over immuniteit Covid-19 op pagina 11: https://www.ema.europa.eu/en/documents/assessment-report/comirnaty-epar-public-assessment-report_en.pdf
(gearchiveerd: https://archive.vn/o63XV )

Jaap van Dissel over aantal immune Nederlanders in artikel NU.nl: https://www.nu.nl/coronavirus/6095609/van-dissel-momenteel-twee-miljoen-nederlanders-beschermd-tegen-corona.html
(gearchiveerd: https://archive.vn/vlkwd )

Aantal Nederlandse inwoners in november 2020: http://dpaq.de/CBRiZ (gearchiveerd: https://archive.vn/DGCBL )

Pfizer over beschermingspercentage vaccin: https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-conclude-phase-3-study-covid-19-vaccine (gearchiveerd: https://archive.vn/hVY59 )

EMA over het ontbreken van een ondergrens aan effectiviteit vaccins: http://dpaq.de/xArTM
(gearchiveerd: https://archive.vn/qzekJ )

--

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com