Verzonnen gerucht

Paus geen vragende partij voor nieuwe versie Bijbel

04.01.2024, 16:38 (CET), laatst geüpdate: 08.01.2024, 09:34 (CET)

Wie wil scoren bij complotdenkers online kan best iets over internationale organisaties als het WEF verzinnen, hoe vergezocht ook. Het blijkt een format waarin bepaalde websites zich specialiseren.

Paus Franciscus heeft - al dan niet terecht - het imago een hervormer te zijn. Nu zou zijn hervormingsdrang zelfs tot de Bijbel zelf reiken. Hij zou het World Economic Forum (WEF) de toestemming gegeven hebben de Bijbel te factchecken en te herschrijven, met minder aandacht voor God. Komt er een nieuwe editie van het heilige boek aan? 

Beoordeling

De bewering is afkomstig van een website die gekend is voor het verspreiden van nepnieuws, die zich op een anonieme bron baseert en is volledig uit de lucht gegrepen. 

Feiten

Het bericht dat de ronde doet op sociale media is afkomstig van The People's Voice. Deze website, voorheen gekend als News Punch, is een notoire verspreider van nepnieuws, en dan voornamelijk over zaken die te maken hebben met het World Economic Forum (WEF). Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft dan ook al meermaals nepnieuws van The People's Voice over het WEF ontkracht

In een foto boven het artikel is een bericht op het platform X te zien dat zogezegd van de paus afkomstig zou zijn en de claim van het artikel bevestigd. In de afbeelding heeft het profiel van de paus echter een blauw verificatievinkje, terwijl zijn eigenlijke profiel ondertussen een grijs vinkje heeft. Dit is gereserveerd voor overheidsinstanties en staatshoofden.

Het bericht is dan ook nergens op het X-account van de paus terug te vinden. Het gebruik van valse screenshots van berichten op X of voorheen Twitter, is vaste koek voor The People's Voice om mensen woorden in de mond te leggen die ze nooit gezegd hebben

De enige bron die The People's Voice aanhaalt voor hun claim is een anonieme "WEF insider". Zowel op de website van het WEF als op de website van het Vaticaan is geen spoor terug te vinden van het verhaal. Ook een Google-zoektocht naar het verhaal levert niets op. Desgevraagd laat een woordvoerder van het WEF aan dpa weten dat er van dit verhaal niets aan is en het WEF niet bezig is met een project om de bijbel te herschrijven.

(Stand van zaken: 04.01.2024)
Update: de reactie van een woordvoerder van het WEF werd op 08.01.2024 toegevoegd.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel The People's Voice (gearchiveerd)

Over News Punch (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III & IV

Verificatievinkjes bij X (gearchiveerd)

X-account Paus Franciscus (gearchiveerd)

Website WEF (gearchiveerd)

Website Vaticaanstad (gearchiveerd)

Google-zoektocht (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.