Verzonnen citaten

Poetin zweeg over Schwab in Sotsji

20.12.2023, 16:46 (CET)

Sommige Facebookgebruikers denken dat Klaus Schwab en zijn World Economic Forum (WEF) de oorsprong van alle kwaad zijn, maar Vladimir Poetin heeft duidelijk andere dingen aan zijn hoofd.

De voorzitter van het World Economic Forum Klaus Schwab en andere "globalisten" zouden "legitieme militaire doelwitten zijn" voor Vladimir Poetin. De Russische president zou dit hebben verklaard tijdens de twintigste bijeenkomst van de Valdai International Discussion Club in Sotsji. Dat wordt beweerd op Facebook (hier en hier). Heeft Poetin dergelijke uitspraken echt gedaan?

Beoordeling

Nee, Poetin heeft deze uitspraken niet gedaan. De citaten zijn verzonnen, zo blijkt uit de notulen van de Valdai-conferentie.

Feiten

De Facebookpost verwijst naar een artikel van Frontnieuws, een website die grossiert in desinformatie. Zoals zo vaak het geval is, is ook dit artikel van Frontnieuws een vertaling van een Engels artikel van de website The People’s Voice, een website die zich eveneens specialiseert in onjuiste claims en complottheorieën.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) heeft al vaak valse beweringen van The People’s Voice, die via Frontnieuws op Facebook belandden ontkracht, zoals hier, hier en hier.

Niet Poetins woorden

Volgens de artikelen zou Poetin tijdens de plenaire zitting van de twintigste bijeenkomst van de Valdai International Discussion Club in Sotsji hebben verklaard dat "globalisten, waaronder Schwab en zijn naaste adviseurs, legitieme militaire doelwitten zijn omdat ze schaamteloos hebben geprobeerd de macht te grijpen in een globalistische staatsgreep."

Alles wat Poetin zei tijdens die plenaire zitting is echter zorgvuldig opgetekend en hier terug te lezen op de website van de Valdai Club. Wat blijkt is dat Poetin de naam van Klaus Schwab geen enkele keer heeft genoemd. Ook spreekt hij niet over "globalisten," een "globalistische staatsgreep," of "legitieme militaire doelwitten".

Wat is Valdai?

De Valdai Discussion Club is een Russische denktank, van waaruit sinds 2004 jaarlijks een conferentie wordt georganiseerd. Die wordt bezocht door internationale journalisten, wetenschappers en hoogwaardigheidsbekleders. In die zin kan de conferentie worden gezien als de Russische tegenhanger van de WEF-bijeenkomsten in Davos, "minus de aanwezigheid van het bedrijfsleven," zo schreef politicoloog Daniel Drezner in de Washington Post. De twintigste Valdai-conferentie vond dit jaar plaats van 2 tot 5 oktober in Sotsji.

Tot voor kort onderhielden Poetin en Schwab goede banden met elkaar. Het is onduidelijk of hun persoonlijke relatie is veranderd sinds het WEF de samenwerking met Rusland heeft "bevroren" vanwege de Russische inval in Oekraïne. Putin en zijn voorganger Dmitri Medvedev spraken tussen 2007 en 2021 vijf keer op bijeenkomsten van het WEF. Schwab en Poetin kennen elkaar al zeker sinds de jaren 1990 en Poetin spreekt Schwab soms aan met Klaus.

(Stand van zaken: 20.12.2023)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd hier en hier)

Artikel Frontnieuws (gearchiveerd)

Artikel People’s Voice (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II & III

Transcript Poetin te Valdai (gearchiveerd)

De Valdai Discussion Club (gearchiveerd)

Washington Post over Valdai (gearchiveerd)

Politico over WEF en Rusland (gearchiveerd)

Poetin over Schwab (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.