Geen bewijs voor corruptie

Twee luxe jachten zijn nog steeds te koop

29.11.2023, 16:24 (CET), laatst geüpdate: 04.12.2023, 09:23 (CET)

Een luxueuze jacht is één van de dingen om je als superrijke te profileren. Er is echter geen bewijs dat Oekraïens president Zelensky er eentje kocht, laat staan twee.

Sinds de Russische invasie in Oekraïne verspreiden nieuwtjes over de zogenaamde koopzucht van president Zelensky zich iedere keer weer op sociale media. Deze keer zou de Oekraïense president twee luxe jachten hebben gekocht, ter waarde van 75 miljoen euro per stuk. De website 'The Islander' zou de bron hiervan zijn, maar is deze bron en diens informatie wel betrouwbaar?

Feiten

Er is geen betrouwbare informatie te vinden dat Zelensky de luxe jachten zou hebben gekocht. Beide jachten staan nog online voor de verkoop. De koopcontracten die als bewijs zouden moeten dienen zijn onbetrouwbaar.

Beoordeling

De twee jachten die in de afbeelding op Facebook te zien zijn, heten 'Lucky Me' en 'My Legacy'. Allebei de jachten staan volgens de website SuperYacht Times op moment van schrijven nog te koop.

Deutsche Presse-Agentur (dpa) contacteerde de twee makelaars die voor de jachten verantwoordelijk zijn: Burgess en BehneMar. Een woordvoerder van Burgess bevestigde dat My Legacy niet verkocht is en momenteel nog te koop staat. BehneMar liet weten dat er van de claim dat Lucky Me verkocht is niets klopt. De jacht is nog te koop.

Twijfelachtige website

Het bericht op Facebook heeft haar informatie van de website 'theislander.eu'. Uit de inhoud van de artikelen op de website blijkt een duidelijk anti-Oekraïens geluid. De website wordt gerund door Chay Bowes, een Ierse zakenman en journalist, die onder andere voor de Russische staatszender RT werkt.

In het specifieke artikel over Zelensky en de jachten wordt overigens beschreven hoe de Oekraïense president niet zelf de boten gekocht zou hebben. Hij zou de opdracht hebben gegeven aan twee nauwe contacten, de broers Boris en Sergey Shefir, om ze te kopen. Hier wordt geen enkel verifieerbaar bewijs voor aangeleverd.

Koopdocumenten

Wel worden koopdocumenten (hier & hier) van de twee jachten gedeeld, die allebei in oktober 2023 verkocht zouden zijn. De betrouwbaarheid van deze documenten valt in twijfel te trekken. Zo komen in beide documenten de handtekeningen van de koper op de eerste twee pagina's niet overeen met de handtekening van de koper op de laaste pagina.

Het documentformat is overigens gewoon op Google te vinden en te downloaden via deze link. Het is een standaarddocument van de Mediterranean Yacht Brokers Association, een handelsorganisatie voor makelaars van jachten.

Corruptie in Oekraïne

Oekraïne kampt al lang met corruptie, onder andere in het bedrijfsleven en de politiek. In 2019 won Zelensky de verkiezingen met zijn uitgesproken anti-corruptiecampagne. Die corruptie is een reëel probleem en wordt ook actief aangepakt, zoals recent ook bleek uit het ontslag van de Oekraïense minister van Defensie waar dpa meermaals over schreef. Dpa schreef ook al eerder over het vermeende vermogen van Zelensky. Maar dat doet geen afbreuk aan het feit dat niet elke online bewering over corruptie in Oekraïne klopt.

(Stand van zaken: 29.11.2023)

Opmerking: Het statement van de makelaar BehneMar is naderhand nog toegevoegd.

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Artikel The Islander (gearchiveerd)

SuperYacht Times Lucky Me & My Legacy (gearchiveerd hier & hier)

X-profiel Chay Bowes (gearchiveerd)

Verkoopdocumenten Lucky Me & The Legacy

Artikel RTÉ (gearchiveerd)

Documentformat contract (pas op: download begint direct)

Over Mediterranean Yacht Brokers Association (gearchiveerd)

The Guardian over aanpak corruptie in Oekraïne (gearchiveerd)

Dpa factchecks hier, hier, hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.