Valse geruchten over minister

Villa in Cannes staat nog steeds te koop

20.07.2023, 17:32 (CEST), laatst geüpdate: 27.07.2023, 14:54 (CEST)

Niets doet het zo goed als verhalen over geld en huizen. Ook in Oekraïense variant slaan ze aan. Maar of minister van Defensie Reznikov een dure villa in Cannes kocht valt toch echt te betwijfelen.

Terwijl zijn land in oorlog is, zou de Oekraïense minister van Defensie Oleksii Reznikov doodleuk een groot huwelijkscadeau geven aan zijn dochter Anastasiya. Een enorme villa in het Franse Vallauris, een gemeente nabij het chique Cannes, zou hem 7 miljoen euro gekost hebben. Nederlandse sociale mediagebruikers zijn verontwaardigd dat 'hun belastinggeld' - oftewel de Nederlandse hulp aan Oekraïne - naar dit soort doelen vloeit. Maar, als we het huis en de beweringen wat nader bekijken, blijven de fundamenten van dit verhaal dan wel staan?

Beoordeling

De villa in de video is nog te koop voor 11,75 miljoen euro en ligt in het centrum van Cannes. Er is geen enkel bewijs dat Reznikov een huis voor zijn dochter heeft gekocht, noch dat zijn dochter dit zelf deed.

Feiten

Allereerst komt de bewering in de video niet helemaal overeen met die van de Nederlandstalige sociale mediagebruikers. Volgens de Oekraïense tekst en voice-over in de video kocht Anastasiya Shteyngauz, de dochter van Oleksii Reznikov, de dure villa voor zichzelf.

Maar wie van de twee dan ook de villa gekocht zou hebben; het is allereerst interessant om te weten of de villa überhaupt bestaat. In de video die online rondgaat, zijn foto's te zien van het vermeende huis en grondstuk. Via een reverse image search van deze afbeeldingen is het eigendom terug te vinden op verschillende websites met vastgoed.

Het huis bestaat dus echt, maar wat blijkt? Het is nog niet verkocht en staat te koop voor een vraagprijs van 11,75 miljoen euro. Deutsche Presse-Agentur (dpa) zocht ook nog contact met een van de makelaars van het grondstuk en kreeg via de mail de bevestiging dat het huis nog te koop staat.

Naast dat het huis nog te koop staat, ligt het overigens ook niet in de gemeente Vallauris - zoals in het Oekraïens ('Валоріс') in de video beweerd wordt. Op Google Maps is de villa veeleer te vinden aan de Boulevard Sainte-Marguerite in Cannes, vlakbij de grens met de naburige gemeente Vallauris. De feiten rond dit verhaal beginnen dus behoorlijk te rammelen.

Bruiloft Anastasiya

De bewering dat Reznikov de villa als huwelijkscadeau voor zijn dochter kocht, is waarschijnlijk gevoed door de foto's vooraan in het filmpje. In één daarvan is Reznikov met zijn dochter Anastasiya in bruidskleed te zien. Foto's van dit moment zijn terug te vinden op de persoonlijke Facebookpagina van Reznikov, en dateren uit 2013.

Online wijst niets erop dat Anastasiya recentelijk hertrouwd zou zijn. Aangezien ze de directeur is van het tv-kanaal ICTV en dochter van Reznikov, zou het aannemelijk zijn dat er berichten over te vinden zouden zijn. Dat de villa een huwelijkscadeau voor zijn pasgetrouwde dochter zou zijn, blijkt dus helemaal niet onderbouwd te zijn.

De tweede foto van Reznikov met een vrouw toont trouwens niet zijn dochter, maar zijn vrouw Yulia Zoriy, een bekende televisiepresentatice. Zij trouwden in 2020.

Vergelijkbare claims

Op haar Facebookpagina uitte Anastasiya Shteyngauz zich enkele dagen geleden al geërgerd over de TikTokvideo. Vergelijkbare geruchten, zoals dat ze een villa in Madrid gekocht zou hebben, gaan tegelijkertijd op het internet rond. "Hoe dichter bij Ramstein, hoe creatiever", schrijft ze. Ze doelt daarmee op de Ramstein-bijeenkomsten die over de verdediging van Oekraïne gaan, en waar Reznikov bij aanwezig is.

Corruptie binnen ministerie

Het online verzinsel over de villa, past binnen het vuur waar Reznikov als minister van Defensie al langer onder ligt: corruptie. Begin dit jaar kwam een corruptieschandaal binnen het Oekraïense leger aan het licht. In februari was er daarom sprake van dat Reznikov zijn positie als minister zou verliezen, maar dit gebeurde uiteindelijk niet.

(Stand van zaken: 20.07.2023)

Opmerking: Deze check werd aangepast om de bevestiging van de makelaar toe te voegen.

Links

Facebookpost I, II, III (gearchiveerd I, II & III, video gearchiveerd)

Over reverse image search (gearchiveerd)

Villa op Christie's International Real Estate (gearchiveerd)

Villa op Michaël Zingraf Real Estate (gearchiveerd)

Google Maps gemeente Vallauris (gearchiveerd)

Locatie villa op Google Maps (gearchiveerd)

Foto's 2013: Reznikov & dochter bruiloft (gearchiveerd hier en hier)

Artikel kp.ua (gearchiveerd)

Elle artikel - foto Reznikov en Yulia Zoriy (gearchiveerd)

Facebookpost Anastasiya Shteyngauz (gearchiveerd)

Vergelijkbare geruchten (gearchiveerd)

Over de Ramstein-bijeenkomsten (gearchiveerd)

Tweet Reznikov over Ramstein bijeenkomst (gearchiveerd)

Oekraïense krant met corruptie-onthullingen (gearchiveerd)

NOS over Reznikov en corruptieschandaal (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.