Nog geen miljardair

Ongefundeerde uitspraken over de financiën van Zelensky

28.06.2023, 17:24 (CEST)

Geld, wie het heeft en wie niet: een eindeloze bron van fascinatie voor velen. Zo ook het vermogen van Oekraïense president Zelensky. Maar zijn rijkdom wordt online vaak zwaar overdreven.

De rekening van iemand anders maken is niet evident, maar dat houdt mensen online niet tegen om uitspraken te doen over de financiën van de Oekraïense president Zelensky. Zijn totale vermogen zou maar liefst 1,2 miljard dollar zijn. Daaronder zou een huis van 35 miljoen dollar in Florida, een maandelijks salaris van 11 miljoen dollar, 15 huizen en 3 privévliegtuigen vallen. Klinkt zeer indrukwekkend en overdadig, maar klopt het ook?

Beoordeling

Zelensky is een multimilionair, maar om een miljardair te worden zou hij nog veel moeten sparen. De berichten over zijn geschat vermogen missen veelal enige serieuze fundering en zijn overdreven. Er is evenmin enig bewijs dat hij een huis in Florida of privévliegtuigen bezit.

Feiten

Deze claims over Zelensky's vermogen zijn verre van nieuw en dpa schreef er reeds een factcheck over in april 2022. Toen werd zijn vermogen nog door sociale mediagebruikers 'geschat' op 1,4 miljard dollar. Er is echter geen bewijs dat Zelensky een miljardair zou zijn, hoewel hij wél een miljonair is.

De voornaamste bron van informatie over het inkomen en vermogen van Zelensky is de jaarlijkse vermogensaangifte die Oekraïense overheidsleden moeten indienen. De meest recent aangifte van Zelensky is voor het fiscale jaar 2020. Sinds het begin van de oorlog in februari 2022 werd deze verplichting opgeschort.

In die aangifte van 2020 vermeldde Zelensky een vermogen van 700.000 dollar op bankrekeningen en nog eens 650.000 dollar in cash. Zijn salaris als president bedroeg 12.218 dollar. Eén van zijn grootste bronnen van inkomsten zijn de royalties die hij verdiende via zijn productiehuis Kvartal 95, goed voor 165.000 dollar. Zeer aardige bedragen, maar het komt helemaal niet in de buurt van 11 miljoen per maand.

Het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes schatte zijn totale vermogen in 2022 op ongeveer 20 miljoen dollar. Een zeer aardig bedrag, maar nog ver verwijderd van 1,2 miljard.

Vastgoedportfolio

Verder staan er ook zeven appartementen opgelijst in de aangifte. Hij verkocht ook twee huizen in 2020, één in Oekraïne en één in Italië. Dat was goed voor een eenmalige inkomst van 470.000 dollar. Een groot vastgoedportfolio, maar het komt nog niet in de buurt van vijftien. Er is evenmin een privévliegtuig, laat staan drie, te bespeuren.

Er is evenmin geloofwaardig bewijs dat Zelensky een huis in de Amerikaanse staat Florida zou bezitten. De factcheckers van USA Today gingen de vastgoedregisters af van de 67 districten in de staat Florida. Zelensky's naam is nergens te bespeuren, net zo min als in de registers van de belastingdienst van de staat.

Offshoremaatschappijen

Tot zo ver de officiële kanalen om de rijkdom van Zelensky na te gaan. Zelensky en zijn zakenpartners van Kvartal 95 werden genoemd in de Pandora Papers als bezitters van offshoremaatschappijen op de Britse Maagdeneilanden, Cyprus en Belize. Zijn zakenpartner Sergey Shefir kocht met geld van die maatschappijen vastgoed in Londen. In hoeverre Zelensky hierbij betrokken was, is niet duidelijk, maar er is wel argwaan dat Zelensky een sleutelrol vervulde binnen de offshoremaatschappijen.

Zelensky bezat 25% van de aandelen in Kvartal 95, die hij overdroeg naar Shefir toen hij president werd, met de aanname dat hij zijn aandelen terugkrijgt op het moment dat hij geen president meer is. De waarde daarvan wordt geschat op 11 miljoen dollar. Momenteel tellen ze dus technisch gezien niet tot zijn vermogen, maar zelfs als je dat bedrag er toch bijrekent komt het niet in de buurt van een miljard dollar.

(Stand van zaken: 28/06/2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factcheck over het vermogen van Zelensky

Factcheck USA Today (gearchiveerd)

Artikel Forbes over vermogen Zelensky (gearchiveerd)

Artikel Kyiv Independent over verplichting inkomensverklaring (gearchiveerd)

Artikel Ukrinform over vermogensaangifte Zelensky 2020 (gearchiveerd)

Kyiv Post over vermogensaangiftes 2020 (gearchiveerd)

Pandora Papers (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.