Geen bewijs voor corruptie

Oude foto uit 2020 toont een gelukkige Reznikov in Istanboel

21.09.2023, 12:48 (CEST)

Facebookprofielen vormen een rijk archief aan persoonlijke foto's. Door daar zomaar een foto uit te plukken en in een andere context te delen, is nepnieuws snel gemaakt.

Oleksii Reznikov, de voormalig Oekraïense minister van Defensie, wordt door sociale mediagebruikers graag in verband gebracht met glitter, glamour en corruptie. Gebruikers spreken er schande van dat hij zich, kort na zijn ontslag door corruptieschandalen binnen zijn ministerie, doodleuk lachend laat fotograferen op een jacht aan de Côte d'Azur. Dat is ook nog eens de kust waar hij eerder ook al een peperdure villa voor zijn dochter zou hebben gekocht. Is het Reznikov die niet zuinig is met geld, of mogen sociale mediagebruikers wat spaarzamer zijn in hun beschuldigingen?

Beoordeling

De foto komt uit 2020, en is genomen op de Bosporus in Istanbul. Daar vroeg Reznikov in februari van dat jaar zijn huidige vrouw ten huwelijk. Reznikov kocht geen villa aan de Côte d'Azur voor zijn dochter.

Feiten

Bij een reverse image search van de foto komt onder andere dit Oekraïense artikel uit 2020 naar boven over het huwelijk tussen Reznikov en zijn vrouw Yulia Zoriy. Daaruit blijkt dat Reznikov in februari van dat jaar zijn vrouw ten huwelijk vroeg tijdens een cruise in Istanboel.

De originele versie van de afbeelding is ook op het door Facebook geverifieerde profiel van Reznikov terug te vinden. Daar laat hij weten dat hij op Valentijnsdag 2020 voor Zoriy op de knieën ging. Ook de locatie van de foto komt overeen met het verhaal: de twee staan op een boot, voor het kasteel van Roemelië in aan de Bosporus in Istanboel.

De foto is dus niet recent genomen aan de Côte d'Azur. Net zo min als dat Reznikov aldaar een villa voor zijn dochter heeft gekocht. De geruchten hierover, ontkrachtte Deutsche Presse-Agentur (dpa) al uitgebreid in deze factcheck.

Corruptie in Oekraïne

Waarom verschijnen online vaker geruchten over Reznikov die verdacht overvloedig geld zou uitgeven? Dat heeft waarschijnlijk te maken met de corruptieschandalen binnen zijn ministerie van Defensie. Begin 2023 kwam er een groot schandaal over een te dure inkoop van voedsel voor het leger naar boven. Deze zomer volgde een tweede schandaal, waarin veel te veel geld bleek te zijn uitgegeven aan kleding voor soldaten.

Reznikov wordt niet direct in verband gebracht met de corruptie-affaires. Maar als hoofd van het ministerie moest hij nu toch plaatsmaken voor een nieuwe wind. President Zelensky draag corruptiebestrijding hoog in het vaandel: als Oekraïne wil toetreden tot de EU moet dit worden aangepakt. Reznikov wordt opgevolgd door Roestem Oemerov.

Al met al wijst niets er op dat Reznikov de eerste dagen na zijn ontslag lachend op een boot doorbracht. Niet aan de Côte d'Azur, noch in Istanboel.

(Stand van zaken: 21.09.2023)

Links

Facebookpost I & II (gearchiveerd I & II)

Reverse image search (gearchiveerd)

Artikel Karakvan (gearchiveerd)

Bericht op profiel Reznikov (gearchiveerd)

Google Maps & Street View (gearchiveerd hier & hier)

Dpa factcheck

Artikel ZN,UA I & II (gearchiveerd I & II)

Artikel Volkskrant (gearchiveerd)

Artikel The Guardian (gearchiveerd)

Artikel NOS (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.