Context ontbreekt

Wereldleiders worden altijd beveiligd

17.01.2023, 17:43 (CET), laatst geüpdate: 17.01.2023, 17:57 (CET)

Vijfduizend soldaten om een "praatclubje" te beveiligen? Dan moet er wel iets geheimzinnigs gebeuren in Davos, redeneert men op Facebook. Maar zijn het er wel zoveel? En zo ja, is dat wel zo vreemd?

Wereldleiders en zakenmagnaten ontmoeten elkaar deze week in het Zwitserse Davos, waar de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum (WEF) plaatsvindt. Zwitserland zou maar liefst vijfduizend militairen inzetten om de bijeenkomst te beveiligen. Dit wordt beweerd in verschillende posts (hier, hier) op Facebook. Is het echter wel bekend hoeveel soldaten er worden ingezet?

Beoordeling

De bewering mist context en is daardoor misleidend. Het is niet bekend hoeveel soldaten er worden ingezet rondom de WEF-bijeenkomst. Het Zwitserse Parlement heeft besloten dat er een maximum van vijfduizend soldaten beschikbaar mag worden gemaakt voor de bijeenkomst. Dat betekent niet dat er ook vijfduizend soldaten zijn ingezet, of dat die allemaal de WEF-bijeenkomst beveiligen.

Feiten

In Davos, hoog in de Alpen in het oosten van Zwitserland, vindt deze week de jaarlijkse bijeenkomst van het WEF plaats. Wereldleiders, wetenschappers, zakenmagnaten en beroemdheden praten er over de belangrijkste politieke en economische vraagstukken van dit moment.

Dit jaar zullen naar verwachting de Europese Commissiepresident Ursula von der Leyen, speciaal klimaatgezant van de President van de VS John Kerry en de Duitse Bondskanselier Olaf Scholz aanwezig zijn. Namens Nederland nemen minister-president Mark Rutte en de ministers Kaag, Hoekstra, Ollongren, Van Gennip en Schreinemacher deel.

Gezien de invloed die veel van de deelnemers aan de conferentie daadwerkelijk hebben, schieten complottheorieën over hun intenties als paddenstoelen uit de grond. Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontkracht met regelmaat verzinsels (hier, hier, hier) over het WEF en haar bezoekers.

Maximumaantal soldaten

De bewering dat Zwitserland vijfduizend soldaten inzet om de WEF-conferentie te beveiligen, halen de Facebookgebruikers uit dit artikel van de website van Hal Turner en dit artikel van Frontnieuws. Turner is een Amerikaan, die zijn website regelmatig gebruikt om verzonnen claims te verspreiden, zo schrijft Newsweek. Ook Frontnieuws staat bekend om het verspreiden van desinformatie, onder andere over het WEF.

Het getal vijfduizend is niet geheel uit de lucht gegrepen. Het Zwitsers Parlement besloot namelijk in 2021 dat het Zwitserse leger in de jaren 2022-2024 mag worden ingezet om het Kanton Graubünden, waar Davos ligt, te ondersteunen bij veiligheidsmaatregelen in verband met de bijeenkomsten van het WEF. Het maximumaantal soldaten dat daarvoor mag worden gebruikt, is vijfduizend.

Dat wil dus niet zeggen dat er dit jaar ook daadwerkelijk vijfduizend soldaten aanwezig zijn. Op vragen van dpa over het precieze aantal, antwoordde een woordvoerder van het Zwitserse leger: "Hoeveel het er in 2023 daadwerkelijk zullen zijn, kunnen we pas zeggen na afloop van de hulpmissie. Gemiddeld waren er de afgelopen tien jaar ongeveer 4.000 leden van de strijdkrachten betrokken."

Overigens wordt in de artikelen van Turner en Frontnieuws ook wel genoemd dat het om een "plafond" of een maximumaantal soldaten gaat. Die nuance wordt in de Facebookposts echter niet genoemd.

Geen ondoordringbaar fort

Zelfs als er in totaal daadwerkelijk vijfduizend soldaten worden ingezet, dan zijn deze er niet allemaal om van het WEF een afgesloten fort te maken, zoals op Facebook wel gesuggereerd wordt. Volgens de taakomschrijving van het Zwitserse leger beschermen soldaten "objecten, personen en het luchtruim" maar zullen zij ook helpen bij logistieke inspanningen en bij het coördineren van medische diensten.

Volgens deze website voor toeristen is Davos tijdens de bijeenkomsten van het WEF gewoon voor iedereen toegankelijk, op enkele zones in de directe nabijheid van het congrescentrum na.

Overigens is het een doodnormale zaak dat een evenement waarbij veel wereldleiders aanwezig zijn, beveiligd wordt. Ook het Nederlandse leger beveiligt voortdurend politici, diplomaten en belangrijke objecten.

Opmerking: In de derde alinea onder de tussenkop "Maximumaantal soldaten" is het antwoord van de woordvoerder van het Zwitserse leger toegevoegd.

(Stand van zaken: 17/01/2023)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

WEF (gearchiveerd)

Deutsche Welle (gearchiveerd)

Nederlandse delegatie (gearchiveerd)

Factcheck I dpa

Factcheck II dpa

Factcheck III dpa

Factcheck IV dpa

Hal Turner artikel (gearchiveerd)

Frontnieuwsartikel (gearchiveerd)

Factcheck Newsweek (gearchiveerd)

Besluit Parlement (gearchiveerd) (pdf gearchiveerd)

Swiss Armed Forces (gearchiveerd)

Davos Klosters (gearchiveerd)

Defensie Nederland (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.