'Great Reset'-Poster schrijft citaat onterecht toe aan Klaus Schwab

03.01.2022, 17:27 (CET)

Een poster met op de voorgrond World Economic Forum-directeur Klaus Schwab zou op verschillende plekken in Nederland hangen. Op sociale media gaan foto's van de poster rond (hier, hier en hier). Onder de grote titel "The Great Reset" staat een citaat dat wordt toegeschreven aan de WEF-directeur: "You will own nothing, and you will be happy". Maar komt dit citaat wel van Schwab?

Beoordeling:

Het citaat dat op de poster staat is niet van Klaus Schwab. Het staat niet in zijn boek met de titel The Great Reset, of in een andere media-uiting met zijn naam erop. Het komt uit een video uit 2016, die wel door het World Economic Forum op sociale media werd geplaatst. De quote komt voort uit een voorspellend opiniestuk van de Deense politica Ida Auken.

Feiten:

De poster die online rondgaat en op verschillende palen in Nederland lijkt te hangen is in de stijl van een filmposter. Achter Klaus Schwab zijn nog Mark Rutte, Sigrid Kaag, Bill Gates en George Soros te zien. Ook Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet deelde de poster en noemde het "een bizar slechte film waar we zelf in leven".

De tekst onder 'The Great Reset' staat tussen aanhalingstekens, met daaronder 'Klaus Schwab – World Economic Forum'. Zo wordt de indruk gewekt dat Schwab deze uitspraak deed en dat deze gelinkt is aan 'The Great Reset'. Dat is een idee en een boek van Schwab, dat al vaker voor controverse zorgde. Het ontstond als reactie op de COVID-19 pandemie.

In werkelijkheid komt het stukje tekst dat als citaat wordt neergezet al uit 2016. Toen was het boek 'The Great Reset' en een reeks aan artikelen op de WEF-website rondom datzelfde onderwerp dus nog niet aan de orde.

Het exacte 'citaat' – You’ll own nothing. And you’ll be happy – komt uit een video die wel door het World Economic Forum op 18 november 2016 op Facebook werd gepubliceerd. Onder deze tekst staat: "gebaseerd op de input van leden van de World Economic Forum Global Future Councils". De video is verbonden aan een artikel waar acht voorspellingen voor 2030 worden geformuleerd met meer woorden dan alleen een catchy slagzin. Bij ieder punt wordt ook weer doorgelinkt naar de bijbehorende opiniestukken.

Het citaat in kwestie hoort bij punt één en werd ingebracht door de Deense politica Ida Auken. Zij schreef een opiniestuk met haar voorspelling voor 2030. Dat artikel staat inmiddels niet meer online op de WEF-website. Het is wel nog te lezen in gearchiveerde versies.

In het artikel filosofeert Auken over een wereld waarin mensen in een stad geen dingen meer bezitten, maar alles gratis is en wordt gedeeld. Onderaan het artikel beschrijft ze ook de keerzijdes van zo’n maatschappij.

Later voegde Auken een extra statement toe aan dit artikel: "Sommige mensen hebben dit blog gelezen als mijn utopie of droom voor de toekomst. Dat is het niet. Het is een scenario dat laat zien waar we misschien naartoe gaan – ten goede of ten kwade." Auken legt ook uit dat ze met het stuk een discussie wilde starten over de voors en tegens van de huidige technologische ontwikkelingen.

Het citaat dat nu in Nederland op een poster is gezet, is dus geen concreet plan van het World Economic Forum en zeker niet persoonlijk toe te schrijven aan Klaus Schwab. Het komt voort uit een opiniestuk van één Deense parlementariër, die dit meer dan vijf jaar geleden opschreef.

Wat is The Great Reset?

Het idee van The Great Reset komt inderdaad uit de koker van Schwab en zijn WEF. Het ontstond specifiek rondom de COVID-19 pandemie. De insteek is volgens het platform om na te denken hoe deze pandemie en de gevolgen ervan een mogelijkheid kunnen zijn voor het realiseren van "een gezondere en eerlijkere wereld".

Dit initatief leidde tot legitieme kritiek. Bijvoorbeeld over of Schwab, die niet door mensen is verkozen, wel de macht moet hebbben om te lobbyen voor ideeën die de wereldeconomie kunnen veranderen.

Maar daarnaast wordt de Great Reset ook veel gebruikt in complottheorieën. Deze draaien om een 'globale elite' die de pandemie zoud hebben gepland en zo zouden uitrollen dat zij de wereld naar hun hand kunnen zetten.

Zogenaamde citaten en boekpassages werden al eerder onterecht aan Klaus Schwab toegeschreven, zo bewees Deutsche Presse-Agentur (dpa) in eerdere factchecks. 

(Stand van zaken: 03/01/2022)

Links:

Facebookbericht I (gearchiveerd)

Facebookbericht II (gearchiveerd)

Facebookbericht III (gearchiveerd)

Tweet Thierry Baudet (gearchiveerd)

Over Klaus Schwab (gearchiveerd)

The Great Reset op WEF-website (gearchiveerd)

Video WEF uit 2016 (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Artikel met 8 voorspellingen (gearchiveerd)

Over Ida Auken (gearchiveerd)

Gearchiveerd artikel van Ida Auken

Artikel Clingendael Spectator (gearchiveerd)

Explainer van BBC (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com