Max Schwab (geen familie)

Engel op het strand is lokale Key West-legende

01.10.2022, 12:08 (CEST)

De oprichter van het World Economic Forum die bijna naakt over een strand loopt met engelenvleugels op zijn rug. Dat kan toch niet waar zijn? Dat is het ook niet.

Een foto van een vrijwel blote man met netkousen, leren riemen om zijn bovenlijf en engelenvleugels op zijn rug gaat rond op Facebook. Het onderschrift luidt: Klaus Schwab op het strand. De foto lokt veel haatdragende reacties uit van mensen die lijken te geloven dat het hier echt om de voorzitter van het World Economic Forum (WEF) gaat. De man op de foto lijkt wel wat op Schwab, maar is hij het ook?

Beoordeling

De bewering dat de man op de foto Klaus Schwab zou zijn is onjuist. Het gaat hier om iemand anders. Die man is vrijwel zeker Max Schwab, een inwoner van Key West in Florida, die vaak in excentrieke outfits in het openbaar verschijnt. Er zijn geen aanwijzingen dat hij familie is van de oprichter van het WEF.

Feiten

De strandfoto van de excentriek geklede man dook al vaker op Twitter en Facebook op. Vaak ging dat vergezeld van het valse onderschrift dat het hier om Klaus Schwab zou gaan. De Griekse factchecker Ellinika Hoaxes besteedde al eens aandacht aan de foto.

Ellinika kwam erachter dat de foto op 25 mei 2021 op de cover van de Griekse tabloid Makeleio heeft gestaan. Ook in die krant werd vermeld dat de foto Klaus Schwab toonde.

Volgens Ellinika gaat het echter niet om de oprichter van het WEF maar om een zekere Max Schwab, inwoner van Key West in Florida. Afgaande op alle foto’s die er van deze Max Schab in verschillende Facebookgroepen te vinden zijn, lijkt dit te kloppen.

Max Schwab

Zo is er een Facebookgroep van de Schooner Wharf Bar in Key West. In deze groep is een aantal foto’s te vinden van een man die Max Schwab wordt genoemd. Telkens is hij zeer kleurrijk gekleed. Op twee foto’s (hier en hier) vallen de netkousen en lange handschoenen op. De man op de strandfoto in de Facebookpost draagt vergelijkbare kledingstukken.

Nog overtuigender zijn de foto’s in de Facebookgroep «Only in Key West!». Op deze foto is een man te zien die schijnbaar dezelfde witte leren riempjes en engelenvleugels draagt als de man op de foto die nu op Facebook rondgaat. Ook op deze foto draagt de man lange witte handschoenen.

Op een andere foto uit dezelfde Facebookgroep is een man te zien die qua lichaamsbouw zeer sterk lijkt op de man op de nu circulerende foto. Ook de kledingstijl is weer herkenbaar, gelet op het hoedje, de penisdecoratie en opnieuw de lange handschoenen.

Op deze foto is ook te zien dat hij een tatoeage op zijn linker bovenarm heeft. De man op de eerste foto van de Schooner Wharf Bar, die Max Schwab werd genoemd, heeft zo te zien dezelfde tatoeage op dezelfde plek. Het lijkt dus telkens om dezelfde man te gaan.

In reacties op de foto’s in de "Only in Key West!"-groep wordt de man telkens Max genoemd, zonder achternaam. De reacties doen vermoeden dat hij een cultheld is in Key West. "Je kan niet anders dan van Max houden," zegt iemand. "Een Key West icoon," zegt een ander.

Klaus Schwab

Klaus Schwab, de oprichter en voorzitter van het World Economic Forum, is de laatste jaren regelmatig het onderwerp van desinformatie en complottheorieën. Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontkrachtte onder andere hier, hier en hier al wilde verzinsels omtrent zijn persoon.

Klaus Schwab is een geboren Duitser die woont in Zwitserland. Voor zover valt na te gaan is hij nooit in schaarse kledij op een strand in Key West gesignaleerd. Over familiebanden tussen Max Schwab en Klaus Schwab is eveneens niets bekend.

(Stand van zaken: 30/09/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Factcheck Ellinika Hoaxes (gearchiveerd)

Makeleio (gearchiveerd)

Schooner Wharf Bar (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Facebookpost IV (gearchiveerd)

"Only in Key West!" (gearchiveerd)

Facebookpost V (gearchiveerd)

Facebookpost VI (gearchiveerd)

Klaus Schwab (gearchiveerd)

Factcheck I

Factcheck II

Factcheck III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.