Getrukeerde foto van Klaus Schwab bevat in realiteit geen slogan over geplande chaos

27.01.2022, 15:49 (CET)

Een foto van Klaus Schwab, hoofd van het World Economic Forum, voor een blauw touchscreen met de slogan "CHAOS = the plan", wordt gedeeld op Facebook. De Duitse econoom is wel vaker het doelwit van samenzweringtheorieën waarbij hij en het WEF de coronapandemie zouden gebruiken om burgers van hun vrijheden te beroven.

Beoordeling

De foto is getrukeerd en bevat in realiteit helemaal niet deze slogan. Daarnaast werd de foto genomen in janauri 2015, ruim voor het begin van de coronapandemie.

Feiten

De foto zoals die gedeeld is op Facebook, is getrukeerd. De foto werd genomen op de jaarlijkse WEF-bijeenkomst in Davos op 21 januari 2015. Nergens op het blauwe scherm zijn de woorden "CHAOS = the plan" te bespeuren. Schwab nam deel aan een demo die "globale transformaties" in kaart bracht. Hetzelfde touchscreen in dezelfde ruimte is ook in een andere foto duidelijk te zien.

Sinds het eerste jaar van de coronapandemie is de 83-jarige Schwab het doelpunt van allerlei complottheorieën, vooral naar aanleiding van zijn boek 'The Great Reset' dat in juni 2020 uitkwam. Ook deze getrukeerde foto past in het narratief dat Schwab als deel van de mondiale elite de pandemie aangrijpt om de democratie te ondermijnen en burgers van hun vrijheden te beroven. Dpa (Deutsche Presse-Agentur) ontkrachtte reedsmeermaals foute theorieën hierover.

(Stand van zaken: 27/01/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Originele foto (gearchiveerd)

Andere foto van dezelfde ruimte (gearchiveerd)

Programma Davos 21-24 januari 2015 (gearchiveerd)

Financieel Dagblad over The Great Reset en complottheorieën (gearchiveerd)

Dpa-factchecks over Klaus Schwab/WEF hier, hier en hier

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com