Duitse generaal onterecht voorgesteld als vader van Klaus Schwab

30.05.2022, 15:46 (CEST)

Voor complotdenkers is het duidelijk: wiens vader een nazi was, kan zelf niet zuiver op de graat zijn. Dit zou ook het geval zijn voor WEF-oprichter Klaus Schwab en zijn vader. Het bewijs daarvoor moet komen van een oude foto van een Duitse legerofficier, die vaag op Klaus Schwab lijkt. Deze foto wordt echter foutief verspreid als zijnde Eugen Schwab.

Beoordeling

De foto toont naar alle waarschijnlijkheid de Duitse generaal Walter Dybilasz. Helemaal zeker is in ieder geval dat de foto niet Eugen Schwab toont, de vader van Klaus Schwab. Deze was ook helemaal geen vertrouweling van Hitler.

Feiten

Onder complotdenkers is Klaus Schwab geen nieuwe naam. De oprichter van het World Economic Forum (WEF) blijft met regelmaat opduiken in bedenkelijke claims die online circuleren. Veel heeft te maken met zijn initiatief The Great Reset, dat een manier zoekt om de wereld beter te organiseren na de coronapandemie.

Velen zagen hier onterecht een duivels plan in om de mensheid te controleren. De werkelijkheid is prozaïscher. Dit neemt natuurlijk niet weg dat er ook terechte kritiek op het initiatief geleverd kan worden. 

Ook de afstamming van Schwab is een geliefkoosd onderwerp om zijn 'misdadige intenties' aan te tonen. Zo wordt hij soms ten onrechte toegevoegd aan de stamboom van de bankiersfamilie Rothschild

Eugen Schwab

De claim dat de vader van Klaus Schwab, Eugen, een hooggeplaatste nazi was, is ook niet nieuw. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef al een factcheck om dit te ontkrachten. Hieruit bleek ook dat Eugen Schwab niet in het leger zat, of de SS. Dus zo'n uniform als op de foto heeft hij niet gehad.

Er is dan ook geen enkele aanleiding om te denken dat Eugen Schwab een overtuigde nazi of vertrouweling van Hitler was. Naast zijn naam is het feit dat hij industrieel was het enige wat deze recente claim juist heeft over de vader van Klaus Schwab.

In het kader van bovenstaande factcheck bevestigde de woordvoerder van Klaus Schwab aan Deutsche Presse-Agentur over een andere foto dat het hier om Eugen Swab gaat. Deze persoon is duidelijk iemand anders dan de man in het Wehrmachtuniform, die nu online als de vader van Klaus Schwab wordt aangeduid.

Walter Dybilasz

Over de man op de foto is weinig officiële informatie online terug te vinden. Verschillende fora die zich bezighouden met de Tweede Wereldoorlog (hier en hier) benoemen hem als Walt(h)er Dybilasz. Hij zou een generaal van het Duitse leger geweest zijn, die in 1950 in Sovjet-gevangenschap overleed. De vroegste vermelding die dpa van Dybilasz op het internet kon vinden is van 2005. Een Geocities-pagina gewijd aan de Tweede Wereldoorlog publiceerde toen een profiel van Dybilasz.

De vroegste versie van de gebruikte foto die dpa kon vinden, dateert van 2010. Op 11 maart 2012 wordt de foto op twee verschillende fora (hier en hier) gepubliceerd. De namen van de gebruikers zijn heel gelijkaardig en ze beweren beide dat het hier om originele foto's gaat. Of dit ook klopt valt moeilijk te achterhalen. 

Wel duidelijk is dat op al deze fora de man in de foto consequent wordt aangeduid als Walter Dybilasz. En een bevestigde foto van Eugen Schwab laat zien dat de man in het uniform in ieder geval niet Schwab is. 

(Stand van zaken: 30.05.2022)

Links

Twitterpost (gearchiveerd)

Facebookpost (gearchiveerd)

Klaus Schwab (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier, hier, hier

The Great Reset (gearchiveerd)

Kritiek op The Great Reset (gearchiveerd)

Foto Eugen Schwab (gearchiveerd)

Foto Walter Dybilasz (gearchiveerd)

Fora over Walter Dybilasz hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Gearchiveerde Geocitiespagina

Profiel Walter Dybilasz (gearchiveerd)

Foto in 2010 (gearchiveerd)

Foto's op 11 maart 2012 hier en hier (gearchiveerd hier en hier)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com