Geen echte rechtszaak

Coronatribunaal is slechts een simulatie

12.08.2022, 16:43 (CEST)

Een schijnproces georganiseerd door de Duitse advocaat Reiner Fuellmich wordt door sommigen voor een echt tribunaal aangezien.

"Neurenberg 2", de rechtszaak van advocaat Reiner Fuellmich tegen de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het World Economic Forum (WEF) vanwege 'misdaden tegen de menselijkheid', gaat nu eindelijk van start. Althans, dat wordt beweerd op Facebook. Het zou gaan om een 'wereldwijde rechtszaak wegens misdaden tegen de menselijkheid,' aangespannen door Fuellmich bij het Canadese Hooggerechtshof.

Beoordeling

De bewering is fout. Er is nooit een rechtszaak aangespannen door Fuellmich bij het Canadese Hooggerechtshof. In februari 2022 is er wel een tribunaal gesimuleerd door Fuellmich en gelijkgestemden. Daar was echter geen enkele erkende rechtbank bij betrokken.

Feiten

De rechtszaak zou "Neurenberg 2" heten en Fuellmich zou de zaak hebben voorbereid met een team van duizend advocaten en tienduizend medische deskundigen. De behandeling van de zaak zou op 24 juli 2022 van start zijn gegaan bij het Canadese Hooggerechtshof, dat de zaak zou hebben aanvaard.

De bewering dat Reiner Fuellmich een zaak zou hebben aangespannen bij het Canadese Hooggerechtshof is niet nieuw. Ze dook al vaker in verschillende talen op sociale media op, zoals hier in mei 2021, hier in januari 2022 en hier in juni 2022. Deutsche Presse-Agentur (dpa) liet met deze, deze en deze factcheck al zien dat die bewering niet klopt. Nu wordt er beweerd dat de zaak ook daadwerkelijk van start gegaan zou zijn. Ook dit klopt niet.

Stichting coronacommissie

In de Facebookpost staat een link naar een website. De suggestie wordt gewekt dat die website gaat over de rechtszaak die behandeld zou worden door het Canadese Hooggerechtshof. Op de website is prominent in beeld een knop te zien. Daarop staat: "Grand Jury Proceedings by the People’s Court of Public Opinion."

Klikken op die knop leidt naar een andere website met acht video’s: naar het schijnt livestreams van een rechtszaak. Al snel blijkt echter dat geen enkel Canadees of ander gerechtshof hier iets mee te maken heeft.

De video’s zijn afkomstig van de Stichting Coronacommissie (Stiftung Corona-Ausschuss). Deze stichting wordt geleid door Reiner Fuellmich en Viviane Fischer. Deze twee Duitse advocaten raakten al vaak in opspraak vanwege het verspreiden van dubieuze of valse informatie over de coronapandemie en vaccins tegen covid-19.

De stichting stelt op haar website dat de coronamaatregelen van de [Duitse] overheid enorme nevenschade hebben veroorzaakt op het gebied van gezondheid en op sociaal, psychologisch, cultureel en economische terrein. Daarbij zegt de stichting dat fundamentele burgerrechten zijn afgenomen en dat de democratie grote schade heeft opgelopen. Het is nu tijd om een 'objectieve en meedogenloze analyse van het gebeurde' te maken, aldus de stichting.

'Op de benoeming van een parlementaire onderzoekscommissie kan niet gewacht worden,' stelt de stichting. Daarom heeft de stichting zelf, vanaf juli 2020, wekelijks zittingen georganiseerd. Daarin werden 'deskundigen en getuigen' gehoord over 'het virus, crisisbeheersing en de gevolgen.' Al deze zittingen zijn gefilmd en terug te kijken via de website van Stichting Coronacommissie.

Aan de deskundigheid van de gehoorde deskundigen valt overigens te twijfelen. In meerdere zittingen verschijnt bijvoorbeeld de Duitse voormalig parlementariër Wolfgang Wodarg. In deze factcheck toonde dpa al aan dat hij misleidende informatie verspreide over coronavaccins. In een andere opname is Michael Yeadon aan het woord. Factchecker AFP liet in dit artikel al eens zien dat ook hij foutieve informatie over vaccins verspreidde.

Schijntribunaal

Op 5 februari 2022 begon een door de Stichting Coronacommissie georganiseerd "tribunaal". Dat was dus niet op 24 juli, zoals in de Facebookpost beweerd wordt. Ook was er geen Canadees Hooggerechtshof bij betrokken.

De acht video’s op de website van de Stichting Coronacommissie, die men via de link in de Facebookpost kan vinden, zijn opnames van zittingen van dit tribunaal. De zittingen zijn vormgegeven om te lijken op een proces van een Amerikaanse Grand Jury. Dit wordt uitgelegd door de eerste spreker in de eerste video, Ana Garner. Garner benoemt 'de burgers van de wereld' tot jury in dit proces. Het tribunaal omschrijft ze als het 'Volkstribunaal van de Publieke Opinie.'

Ana Garner is een Amerikaanse advocaat die in eigen land in opspraak raakte vanwege de vergelijking die ze trok tussen de Amerikaanse coronamaatregelen en praktijken van het Duitse naziregime uit de vorige eeuw.

'Gezien we geen rechtbank hebben kunnen vinden die het bewijs wilde aanhoren in het huidige systeem van rechtbanken, voeren we dit proces buiten het huidige systeem en gebaseerd op natuurrecht,' zegt Garner (vanaf 03:20). De deelnemers aan dit gesimuleerde proces wekken dus niet zelf de suggestie dat een erkende rechtbank betrokken is. Dit wordt alleen in de Facebookpost beweerd.

Het gesimuleerde tribunaal wordt voorgezeten door Viviane Fischer en Reiner Fuellmich. Deze laatste formuleert in de eerste video (vanaf 19:33) iets dat op een aanklacht lijkt. Een groep 'superrijke psychopathische en sociopathische mensen' zou de coronapandemie hebben verzonnen om op die manier totale controle over alle mensen van de wereld te krijgen. Hij noemt onder andere Bill Gates, Anthony Fauci en farmaceut Pfizer bij naam.

De rol van rechter van het tribunaal wordt vertolkt door Rui Fonseca i Castro. Fonseca e Castro is een voormalig rechter die op 7 oktober 2021 door de Hoge Raad voor de Rechtspraak (CSM) van Portugal met unanieme stem uit zijn ambt werd ontheven. Hem werd onder andere verweten dat hij 'terwijl hij zich beroept op zijn hoedanigheid van rechter', video's op sociale media heeft gepubliceerd waarin hij 'aanzette tot het schenden van de wet en gezondheidsregels' met betrekking tot de COVID-19-pandemie.

Nooit een echte zaak aangespannen

De stroom van misleidende berichten over een zaak wegens "misdaden tegen de menselijkheid" bij het Canadese Hooggerechtshof, begon bij dit document. Het werd oorspronkelijk gepubliceerd op de Engelstalige blog Philosophers Stone, met daarbij het bericht dat onder anderen Fuellmich de zaak zou hebben aangespannen.

In deze factcheck gaf dpa al aan dat dit niet klopte. De zaak bleek niet te zijn ingediend bij het Canadese Hooggerechtshof (Supreme Court) maar bij een lagere rechtbank in Ontario. De Supreme Court bevestigde aan AFP de zaak niet te kennen. De rechtbank van Ontario (Superior Court) gaf aan de zaak te hebben afgewezen. Overigens bleek ook Fuellmich niet betrokken bij deze zaak.

De bewering dat Fuellmich met duizend advocaten en tienduizend medische experts een tribunaal genaamd "Neurenberg 2" zou beginnen, doet de advocaat zelf af als "geruchten." "Het is niet waar," zei Fuellmich in juni 2021 in een interview met France Soir (vanaf 05:52).

(Stand van zaken: 12/08/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebook mei 2021

Facebook januari 2022

Facebook juni 2022

Factcheck dpa 1

Factcheck dpa 2

Factcheck dpa 3

Stichting Coronacommissie (gearchiveerd)

Tribunaal website (gearchiveerd)

Fuellmich en Fischer (gearchiveerd)

Over de stichting (gearchiveerd)

Zittingen Coronacommissie (gearchiveerd)

Factcheck dpa 4

Zitting Yeadon (gearchiveerd)

Factcheck AFP 1 (gearchiveerd)

Grand Jury VS (gearchiveerd)

Tribunaal dag 1 (gearchiveerd)

Ana Garner (gearchiveerd)

Rui Fonseca i Castro (gearchiveerd)

Aanklacht Ontario (gearchiveerd)

Philosophers Stone (gearchiveerd)

Factcheck AFP 2 (gearchiveerd)

France Soir (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.