"Neurenberg tribunaal" in Canada is niet aanvaard

19.05.2021, 22:04 (CEST)

Heeft het Canadese Hooggerechtshof een rechtszaak geopend voor misdaden tegen de mensheid? Een document dat rondgaat op sociale media, zou dat aantonen (hier gearchiveerd). "Het Canadese Hooggerechtshof heeft de zaak voor misdaden tegen de menselijkheid, gepresenteerd door Dr. Reiner Fuellmich, RF Kennedy jnr en Daloris Cahill aanvaard" (sic). Maar wat klopt er precies aan dat verhaal?

BEOORDELING: De beweringen zijn fout. Het gedeelde document werd ingediend bij een provinciale rechtbank. De zaak is nooit behandeld in het Canadese Hooggerechtshof.

FEITEN: De beweringen werden op 5 mei 2021 gepubliceerd op de Engelstalige blog "Philosophers Stone" en zouden afkomstig zijn van "Dr. Reiner Fuellmich, RF Kennedy jnr en Daloris Cahill" (sic). Geen onbekende namen voor wie actief is binnen anti-vaccinatiegroepen: hun voorgaande stellingen waren al het onderwerp van factchecks, ook van dpa. En ook deze tekst strookt niet met de werkelijkheid.

Allereerst toont het document geen rechtszaak die wordt behandeld in het Canadese Hooggerechtshof. Het gaat om een zaak die werd ingediend bij het Superior Court in Ontario, een provincie van Canada. Aan AFP, die een gelijkaardig onderwerp onderzochten, bevestigt het Canadese Hooggerechtshof ook dat ze deze zaak niet kennen. Ook zou de zaak in Ontario zijn afgewezen.

Maar wat is het verschil tussen het Hooggerechtshof en het Superior Court? Het Canadees gerechtelijk systeem is georganiseerd per provincie en bestaat uit vier niveaus. Het Superior Court is het op één na laagste niveau. Het functioneert zowel als een rechtbank als een gerechtshof, afhankelijk van de materie. Het Supreme Court is het hoogste Canadese gerechtelijke niveau, vergelijkbaar in Nederland met de Hoge Raad der Nederlanden of het Hof van Cassatie in België. Een Superior Court en het Supreme Court zijn dus helemaal niet hetzelfde.

Ook staan de namen van het drietal niet vermeld in het document. Wél is het afkomstig van advocaat Michael Swinwood. De rechtszaak 'Crimes Against Humanity' lijkt vooral gekoppeld aan de actiegroep Elders Without Borders, zoals te lezen valt op hun website.

Volgens het bericht op sociale media zou met deze rechtszaak het "Neurenberg tribunaal" aanvaard zijn, maar ook dat heeft niets met deze zaak te maken. De processen van Neurenberg vonden plaats na afloop van de Tweede Wereldoorlog in de Duitse stad Neurenberg. Tijdens de processen werden mensen veroordeeld voor hun daden tijdens de oorlog, zoals leden van de SS en kopstukken van de naziregering. 

Het is opvallend dat er binnen complottistische- en anti-vaccinatiekringen wel vaker wordt verwezen naar de processen van Neurenberg of de Code van Neurenberg. Die code stelt ethische onderzoeksprincipes met betrekking tot onderzoek en experimenten op of met mensen. Er is echter geen verband tussen dat proces/code en het document uit de post.

---

Links:

Bericht op Facebook: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=174337671249343&set=a.101403808542730&type=3 (gearchiveerd: http://dpaq.de/5wpPw)

Document Fuellmich: https://www.fuellmich.com/wp-content/uploads/content/newsletter/download/20210110/FINAL_statement-of-claim-A.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/7qqxu)

Artikel Philosophers Stone: https://philosophers-stone.info/2021/05/05/canadian-supreme-court-has-accepted-the-case-for-crimes-against-humanity-presented-by-dr-reiner-fuellmich-r-f-kennedy-jnr-dalores-cahill/?fbclid=IwAR3O7XEpftkGLiGMEx14D2hmy1GnD3kVmx071iJYMzKZ-qlew6OvwgOkCWs (gearchiveerd: http://dpaq.de/5CGXg)

McGill over Robert Kennedy Junior: https://www.mcgill.ca/oss/article/covid-19-health-pseudoscience/anti-vaccine-propaganda-robert-f-kennedy-jr (gearchiveerd: http://dpaq.de/2EzLz)

Factcheck Cahill dpa: https://dpa-factchecking.com/netherlands/210409-99-143489/

Factcheck Fuellmich: https://www.knack.be/nieuws/factcheck/factcheck-nee-klokkenluider-bewijst-niet-dat-mensen-stierven-door-vaccinatie/article-longread-1711175.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/ePRoW)

Factcheck Robert Kennedy Jr: https://www.factcheck.org/2021/03/scicheck-rfk-jr-video-pushes-known-vaccine-misrepresentations/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/2PuS3)

Document Ontario SCOJ: https://stateofthenation.co/wp-content/uploads/2021/03/Covid-Lawsuit-Filed-in-Canada.pdf (gearchiveerd: http://dpaq.de/I0RG7)

Factcheck AFP: https://factcheck.afp.com/canadas-top-court-not-hearing-case-about-covid-19-crimes (gearchiveerd: http://dpaq.de/EWRYD)

Ontario rechtszaak: https://www.cbc.ca/news/canada/sudbury/covid-pandemic-lawsuits-ontario-1.5897317 (gearchiveerd: http://dpaq.de/r4SqF)

Elders Without Borders: https://elderswithoutborders.ca/legal-action (gearchiveerd: http://dpaq.de/QVamB)

Neurenberg tribunaal: https://historiek.net/thema/proces-van-neurenberg/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/YO4Wf)

Dpa-factcheck: https://dpa-factchecking.com/belgium/210309-99-747843

/

Canadees gerechtelijk systeem: https://www.justice.gc.ca/eng/csj-sjc/ccs-ajc/02.html

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com