Geen link met nieuwsuitzendingen

Filmmaker op zoek naar ziekenhuisset voor nieuwe speelfilm

10.08.2022, 16:47 (CEST), laatst geüpdate: 11.08.2022, 14:07 (CEST)

Sinds de coronapandemie voelt het soms alsof we in een film zijn beland. Maar dat betekent niet dat de zoektocht naar een filmset bewijs is van een sinister complot.

Hoewel het nog volop zomer is, is online de scepcis over de naderende herfst en de eventuele coronagolf en –maatregelen al te voelen. De screenshot van een post, waarin gevraagd wordt of iemand een goede ziekenhuislocatie weet voor filmopnames, wordt in korte tijd massaal gedeeld (hier, hier, hier). 'Het circus/voorstelling gaat WEER beginnen' valt er bij te lezen. En: 'Nog figuranten die zich beschikbaar willen stellen om mee te werken aan de C-hype voor dit najaar?' Komt nu de aap uit de mouw dat alle beelden in het nieuws van overvolle IC’s geacteerd zijn geweest? Nou nee. Iets veel aannemelijkers wordt in scène gezet: namelijk een speelfilm.

Beoordeling

In de verspreidde post wordt een oproep gedaan naar een draailocatie voor een speelfilm, waarin een scène zich in een ziekenhuis afspeelt. Het heeft niets te maken met de coronapandemie en toont op geen enkele manier aan dat we de ernst daarvan in twijfel moeten trekken.

Feiten

De gedeelde post, waarin wordt gevraagd of iemand tips heeft voor het vinden van een ziekenhuislocaties om opnames te maken, werd door filmmaakster Tara Gautam in de besloten groep Mediaborrel gedeeld. De groep dient als netwerk voor mediamakers en mediabedrijven en is alleen daarvoor toegankelijk.

Hetzelfde verzoek is ook in vergelijkbare openbare Facebookgroepen terug te vinden, zoals 'Locatiematties film/foto' en 'Film & TV Oproepjes'. Hier doen filmmakers oproepen naar allerlei locaties, zoals een kasteel met klassieke inrichting, oude loods of wasserette.

De verspreidde oproep is bedoeld voor de speelfilm 'Sleep' een productie van het filmbedrijf The Film Kitchen, in co-productie met Savage Film, laat filmmaakster Gautam aan de Deutsche Presse-Agentur (dpa) weten. Voor dezelfde film is ze ook nog opzoek naar een grijze BMW 30 convertable auto.

De draaiperiode staat gepland voor september-oktober 2022 en bevat een scène in een ziekenhuis, vandaar de oproep. De beide productiebedrijven produceren speelfilms en documentaires en dus geen nieuwsitems. Dat is sowieso ongebruikelijk voor commerciële productiebedrijven. De oproep houdt geen enkel verband met de coronapandemie of reguliere nieuwsuitzendingen.

Juist door overbelasting van de zorg door corona is het moeilijker een goede filmset voor een ziekenhuisscène in een daadwerkelijk ziekenhuis te vinden. Vandaar dat bijvoorbeeld deze locatie in Amstelveen volledige ziekenhuisfilmsets aanbiedt.

Patroon in desinformatie

Deutsche Presse-Agentur (dpa) is sinds het begin van de coronapandemie veel nepnieuws tegengekomen, waarin dingen uit hun context worden geplaats om als bewijs te dienen dat de pandemie geënsceneerd zou zijn. Zo ontkrachtten we hier, hier, hier, hier en hier al eens dat coronabedden op IC's met poppen gevuld zouden worden.

(Stand van zaken: 10.8.2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Facebookpost III (gearchiveerd)

Facebookgroep Mediaborrel (gearchiveerd)

Facebookgroep Locatiematties film/foto (gearchiveerd)

Facebookgroep Film & TV Oproepjes (gearchiveerd)

Oproep kasteel (gearchiveerd)

Oproep loods (gearchiveerd)

Oproep wasserette (gearchiveerd)

Speelfilm 'Sleep' (gearchiveerd)

The Film Kitchen (gearchiveerd)

Savage Films (gearchiveerd)

Oproep beschikbaarheid BMW 30 (gearchiveerd)

Draaiperiode (gearchiveerd)

Ziekenhuislocatie Amstelveen (gearchiveerd)

Factchecks dpa: hier, hier, hier, hier en hier.

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.