Foto van Poolse minister en pop is van opening medisch simulatiecentrum

19.10.2021, 21:27 (CEST)

Een foto van een man in pak die zijn duim opsteekt richting een pop in een ziekenhuisbed wordt veel gedeeld op Facebook. "Hoop dat ie het red is wel lachwekkend maar op deze manier trappen heel veel mensen die het niet zien erin,(sic)" schrijft een Facebookgebruiker erbij. In de reacties zien mensen de foto als bewijs voor het in scène zetten van de coronapandemie. "De Zwitserse minister van Volksgezondheid gaat op bezoek bij......EEN POP," schrijft iemand anders bij dezelfde foto.

Beoordeling:

Op de foto is de Poolse minister voor Gezondheid, Adam Niedzielski, te zien. Hij bezocht een nieuw simulatiecentrum waar geneeskundestudenten kunnen oefenen. Het ligt hier vol met poppen in alle soorten en maten. Het gaat hier dus niet om een echte ziekenhuisafdeling. De foto’s laten dus niet zien dat de coronapandemie nep is.

Feiten:

De foto werd op 21 september 2021 gemaakt bij een bezoek van de minister voor Gezondheid, Adam Niedzielski, aan de Jan Grodek staatsuniversiteit in de stad Sanok. Op die dag werd het Medisch Simulatiecentrum van de universiteit officieel geopend. Op een video van Telewizja Obiektyw is te zien dat de minister hier aanwezig was.

Dit Medisch Simulatiecentrum is bedoeld voor de studenten van medische opleidingen. Hier kunnen zij in speciaal ingerichte kamers hun medische vaardigheden oefenen op poppen en simulatoren. Fotograaf Wojtek Zatwarnicki legde de dag vast op beeld. Een gallerij met zijn foto’s zijn te zien op de nieuwssite Nowiny24. Ook de man in het feloranje shirt, die op de foto die in Nederland rondgaat naast de minister staat, was erbij deze dag. In deze fotogallerij is te zien dat het hele simulatiecentrum vol ligt met poppen, van baby’s tot ouderen.

De foto die in Nederland wordt gedeeld staat niet in deze gallerij. Hij staat wel bij een artikel van de Poolse gezondheidsnieuwssite Rynek Zdrowia van 23 september. Bij de foto staat aangegeven dat hij is gemaakt bij de opening van het trainingscentrum in Sanok, door een fotograaf van het Poolse persbureau PAP. Dit artikel gaat ook over het feit dat het Poolse ministerie voor Volksgezondheid naar buiten bracht dat er beroepsscholen voor artsen zullen komen.

Het is dus onzin om bij deze foto te insinueren dat de coronapandemie in scène wordt gezet. De foto werd in een hele andere context genomen en door Poolse media ook in die juiste context verspreid.

Meer misinformatie rond de poppen

Een andere foto van de opening in Sanok maakte de tongen op Poolse sociale media al flink los, in dezelfde context als dat in de Benelux gebeurt. Op deze foto is de minister met een andere pop te zien en wordt ook beweerd dat het een teken zou zijn dat er geen echte patiënten in de ziekenhuizen liggen. De factcheckers van Fakenews.pl ontkrachtten dit al.

(Stand van zaken: 19.10.2021)

Links:

Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Over Adam Niedzielski (gearchiveerd)

Over opening simulatiecentrum (gearchiveerd)

Verslag opening simulatiecentrum (video gearchiveerd)

Foto man in oranje shirt (gearchiveerd)

Foto's babypoppen en oudere poppen (hier en hier gearchiveerd)

Artikel Rynek Zdrowia (gearchiveerd)

Factcheck fakenews.pl (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com