Pop Annie in Gronings ziekenhuis werd nooit als echte patiënt geportretteerd

21.10.2021, 15:52 (CEST)

Een foto uit het Universitair Medisch Centrum in Groningen wordt veelvuldig verspreid op het internet. Op de foto is een arts te zien naast een bed met een pop erin. Volgens mensen op sociale media is hier sprake van bangmakerij en wordt er net gedaan of het hier gaat om een werkelijke patiënt. Vooral een tweet van 15 oktober hierover wordt veel gedeeld, ook op Facebook (hier, hier en hier). Demissionair minister De Jonge zou de dag na de tweet op bezoek zijn geweest in het UMCG.

Beoordeling:

De foto werd gebruikt in een artikel van RTV Noord, zonder daarbij te insinueren dat het hier gaat om een echte patiënt. De foto uit maart 2020 dient alleen als illustratie bij een interview met de arts in kwestie: Peter van der Voort. Daarnaast is demissionair minister De Jonge tot nu toe in de maand oktober niet in het UMCG geweest.

Feiten:

Een groot aantal sociale mediagebruikers deelt een tweet van 15 oktober 2021 waarin de foto te zien is met het onderschrift 'Peter van der Voort op de ic-afdeling van het UMCG'. Dit is afkomstig uit een artikel van RTV Noord met de kop 'IC-baas UMCG: 'Ik maak me meer zorgen over besmettingen dan De Jonge’.

De regionale omroep heeft het onderschrift bij de foto inmiddels aangepast, waardoor er nu duidelijker staat aangegeven dat in het bed een oefenpop ligt. In eerder gearchiveerde versies van het artikel is te zien dat dit er inderdaad eerst niet bij stond.

Desondanks werd er vanaf het moment van publicatie al nergens in het artikel gesuggereerd dat de pop in het bed een werkelijke patiënt was. De foto dient alleen als illustratie bij een interview met Peter van der Voort, waarin hij kritiek uit op het optreden van demissionair minister de Jonge. Volgens Van der Voort neemt de demissionair minister het stijgende aantal coronabesmettingen niet serieus genoeg.

De foto van Van der Voort werd op 18 maart 2020 gemaakt door fotograaf Corné Sparidaens voor het persbureau ANP. In het bijschrift van de foto in de ANP-beeldbank is te lezen: "Van der Voort op het gedeelte van IC afdeling (met oefenpop Annie) waar toekomstige patienten met coronavirus komen te liggen."

De foto werd dus gemaakt in de stilte voor de storm in het Groningse ziekenhuis, voordat coronapatiënten op deze speciale IC-afdeling kwamen te liggen. Los van het feit dat er op het moment dat deze foto werd genomen, nog niet veel coronapatiënten op de Groningse IC lagen om te fotograferen, kan dit ook niet zomaar.

Fotograferen en filmen in ziekenhuizen zit aan strenge voorwaarden gebonden. "Wij houden ons heel strikt aan het portretrecht," vertelt ook een woordvoerder van het UMCG aan dpa. "Er kunnen geen beelden van patiënten gemaakt worden tenzij die er uitdrukkelijk toestemming voor hebben gegeven." Dit is ook te lezen in de regels voor foto’s en film op de website van het ziekenhuis. Iemand die geïntubeerd - en dus buiten bewustzijn - op de IC ligt, kan dus sowieso geen toestemming geven.

Tenslotte staat in het bericht op Twitter dat demissionair minister De Jonge een dag erna op bezoek zou gaan in het ziekenhuis. Dat wordt ook gezegd in de diverse Facebookberichten. Dit klopt daarentegen niet, bevestigt het ziekenhuis aan dpa. De Jonge is tot nu toe in de maand oktober niet in het UMCG geweest. Hij was wel op 14 oktober in het Medisch Centrum Leeuwarden.

De foto van Peter van der Voort en de pop wordt door het ziekenhuis en RTV Noord niet gebruikt met de bewering dat het hier om een daadwerkelijke patiënt gaat. Ook gaf Van der Voort geen rondleiding aan Hugo de Jonge waarbij dit werd beweerd. Het is inderdaad overduidelijk dat het hier om een pop gaat. Om dit feit nog te benadrukken is later het fotobijschrift aangepast door RTV Noord. Dit beeld gebruiken om te beweren dat 'we voor de gek worden gehouden' is onzin.

(Stand van zaken: 21.10.2021)

Links:


Facebookpost 1 (gearchiveerd)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Facebookpost 3 (gearchiveerd)

Twitterbericht (gearchiveerd)

Artikel RTV Noord (gearchiveerd)

Oudere versie artikel RTV Noord

Foto bij ANP (gearchiveerd)

Over portretrecht (gearchiveerd)

Regels fotograferen UMCG (gearchiveerd)

De Jonge op bezoek in Leeuwarden (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com