Jumbo deelt geen cadeautjes uit

28.01.2022, 14:14 (CET)

De supermarktketen Jumbo is in een vrijgevige bui. Althans, dat moet blijken uit de wedstrijd die de Facebookpagina "Jumbo supermarkten NL" organiseert: Kies het juiste cadeau en win een prijs. 
Maar valt er hier wel iets te winnen? 

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Jumbo. Je kan dan ook niets winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De zogenaamde wedstrijd werkt als volgt: Op een afbeelding zijn 31 genummerde pakjes te zien. De eerste honderd mensen die één van de nummers in de commentaren schrijft, heeft recht op een prijs op basis van dat nummer. Het enige dat nog nodig is, is registreren. Op het moment van schrijven was de wedstrijd al 285 keer gedeeld en was er al meer dan duizend keer gereageerd in de commentaren. 

Althans, daar lijkt het op, want het bijschrift van de afbeelding is wat vreemd: "vandaag hebben we de gelukkige eerste 100 geplukt." De meeste bedrijven die actief zijn op sociale media huren copywriters in om hun posts van engagerende en heldere teksten te voorzien. 

Dit is dan ook geen echte wedstrijd van de supermarktketen Jumbo. De Facebookpagina die de wedstrijd postte heeft slecht één bericht: de wedstrijd. Hoewel de profiel- en omslagfoto moeten doen geloven dat het hier om een officiële Facebookpagina gaat, is het dat niet.

De officiële Facebookpagina van Jumbo is terug te vinden onderaan hun website. Deze pagina heeft duidelijke contactgegevens en een verificatiebadge die aangeeft dat dit de officiële pagina van het merk is.

De wedstrijd

Wie reageert op de wedstrijd krijgt meteen antwoord. Daarin wordt gevraagd naar een externe website te gaan en daar te registreren om de prijs in ontvangst te kunnen nemen. Deze website bevat meerdere afbeeldingen die aan Jumbo refereren. 

De URL van de website begint echter met sites.google.com/... De officiële website van Jumbo begint met www.jumbo.com. Onderaan de pagina staat nog een URL die er al meer op lijkt, maar daar ontbreekt de domeinsuffix

In het midden van de pagina is een grote "Registreer je hier"-knop. Om een waardebon voor een Jumbowinkel te claimen is het nodig dat je al je gegevens invult en een applicatie download. De site waar deze link naar leidt werkt echter niet (meer). Zoals dpa in het verleden al aantoonde is het bij deze vorm van oplichting vaak de bedoeling om gegevens te verzamelen of om een duur abonnement aan te smeren. 

Het is duidelijk dat het hier om een voorbeeld van phishing gaat en niets met de winkelketen Jumbo te maken heeft. Oplichters verleiden internetgebruikers met de belofte van winst om hun gegevens te pakken te krijgen. Op de officiële website van Jumbo wordt ook gewaarschuwd voor dergelijke acties. In het verleden schreef dpa al gelijkaardige factchecks over valse acties van Jumbo en Lidl.

(Stand van zaken: 28.01.2021)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Facebookpagina (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina Jumbo (gearchiveerd)

Website Jumbo (gearchiveerd)

Verificatiebadge Facebook (gearchiveerd)

Externe website (gearchiveerd)

Domeinsuffix (gearchiveerd)

dpa factcheck lidl

Consumentenbescherming phishing (gearchiveerd)

Consumentenbond nep-winacties (gearchiveerd)

Waarschuwing website Jumbo (gearchiveerd)

dpa factcheck Lidl-actie

dpa factcheck Jumbo-actie

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com