Deze pompoenwedstrijd levert geen geld maar een duur mobiel abonnement op

26.10.2021, 20:53 (CEST)

De Facebookpagina van Lidl Netherlands zou cadeau's weggeven voor Halloween (hier gearchiveerd). Kies één van de 'gelukspompoenen' door het nummer in de commentaren te schrijven en win geldprijzen, aldus de Facebookpost.

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Lidl. Je kan geen geld winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

Hoewel Lidl acties op Facebook organiseert, is dit geen actie van Lidl. De Facebookpagina heet 'Lidl Netherlands' en is gisteren (op 25 oktober 2021) aangemaakt. Het logo is overgenomen, maar er is geen verdere verwijzing naar Lidl. De pagina heeft slechts één bericht (die van de actie). Er zijn geen contactgegevens te vinden. 

De echte Facebookpagina van Lidl Nederland is bereikbaar via de website van Lidl (onderaan de pagina), en heet Lidl Nederland. Het is een geverifiëerde pagina, herkenbaar aan het vinkje in de blauwe cirkel naast de naam. Er wordt op deze pagina ook duidelijk vermeld wie de beheerder van de pagina is. 

De Actie

Wie reageert op de actie krijgt binnen enkele seconden een bericht om te zeggen dat je 3000 euro gewonnen hebt, het enige dat nog moet gebeuren is het delen van het originele bericht en registreren via de registratielink. 

Deze link leidt naar een website die als achtergrond een foto van een Lidl-filiaal heeft. De URL van de website start echter met Lidlholanda.blogspot.com.

Vele links op de website werken niet en onderaan de website staan een aantal tellers met Kroatische aanduidingen bij. Er is ook een link om te registreren en zo de prijs te claimen.

De link leidt naar een website van 'Games Unlimited', een handelsnaam van Universal Mobile Enterprises Limited. Op deze website kan een mobieltelefoonnummer ingevuld worden, waarmee een abonnementsdienst wordt geactiveerd. De links "Algemene voorwaarden", "Specifieke Termen en Voorwaarden", "Privacy beleid", "Copyright beleid" en "contact" leiden allen nergens heen. 

Over Lidl of geldprijzen wordt op deze website niet meer gesproken. Kortom: het gaat hier om phishing of internetfraude waarbij geprobeerd wordt om persoonlijke gegevens te ontfutselen.

(Stand van zaken: 26.10.2021)

Links

Facebookactie (gearchiveerd)

Facebookpagina (gearchiveerd)

lidl.nl (gearchiveerd)

Facebookpagina Lidl (gearchiveerd)

Eerste website (gearchiveerd)

Tweede website (gearchiveerd)

Over phishing (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com