Lidl geeft geen geld weg op sociale media

09.12.2021, 14:34 (CET)

De Facebookpagina 'Lidl Nederland Officieel' houdt een wedstrijd. Wie het cijfer kan raden dat verstopt zit in een afbeelding wint 500 euro. Of toch niet?

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Lidl. Je kan geen geld winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De pagina die de wedstrijd deelt, heet 'Lidl Nederland officieel', heeft twee volgers, maar één post, en is aangemaakt op 25 november 2021. Bij de contactgegevens is geen info over de beheerder van de pagina te vinden. Dit is dan ook geen officiële pagina van Lidl Nederland. 

De officiële Facebookpagina van Lidl Nederland is bereikbaar via de website van Lidl, en heet Lidl Nederland. Deze pagina heeft duidelijke contactgegevens en een verificatiebadge die aangeeft dat dit de officiële pagina van het merk Lidl is. 

De wedstrijd

Wie op de post antwoordt, krijgt meteen een privébericht met instructies. Het wedstrijdbericht moet gedeeld en geliked worden en in het privébericht moet de deelnemer diens woonplaats meedelen. 

Als dit gedaan is komt er direct antwoord dat je gewonnen hebt en recht hebt op 500 euro. Het enige dat je nog moet doen is registreren via een link om het geld ("de prijs") in ontvangst te nemen. 

Wie doorklikt op de link om zich te registreren, komt op een website terecht die "Lidl Nederlands" heet en vol staat met foto's van acties van Lidl. De URL van de website begint met Sites.google.com/... Officiële websites van Lidl beginnen echter met lidl.nl/....

Op de valse website staat een grote gele knop met "Registreet hier!". Deze knop brengt je op een website van Games Unlimited, een handelsnaam van Universal Mobile Enterprises. Er is geen sprake meer van Lidl of te winnen geld. Er is enkel een mogelijkheid om een telefoonnummer in te vullen. 

Uit de kleine lettertjes blijkt dat het hier niet om een wedstrijd gaat, maar om een inschrijvingsformulier van een abonnementsdienst van zes euro per week. De links "Algemene voorwaarden", "Specifieke Termen en Voorwaarden", "Privacy beleid", "Copyright beleid" en "contact" leiden alle nergens heen.

Kortom: het gaat hier om phishing of internetfraude waarbij geprobeerd wordt om persoonlijke gegevens te ontfutselen. Fraudeurs gebruiken vaker de naam van Lidl, dat hiervoor waarschuwt op hun website. Dpa schreef in het verleden al factchecks over gelijkaardige valse acties (hier en hier).

(Stand van zaken: 09.12.2021)

Links

Facebookwedstrijd (gearchiveerd)

Valse Facebookpagina (gearchiveerd)

Lidl.nl (gearchiveerd)

Echte Facebookpagina Lidl (gearchiveerd)

Verificatiebadge Facebook (gearchiveerd)

Eerste website (gearchiveerd)

Phishing waarschuwing Lidl (gearchiveerd)

Website twee (gearchiveerd)

Phishing Vlaanderen.be (gearchiveerd)

dpa-factchecks hier en hier

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com