Lidl organiseert Facebookacties, maar de eendenactie is nep

27.10.2021, 16:11 (CEST)

De Facebookpagina van 'LIDL NEDERLAN' (sic) organiseert een wedstrijd: zeg in de commentaren hoeveel eenden op een foto staan en de winnaar ontvangt 1000 euro.

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Lidl. Je kan geen geld winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

Hoewel Lidl wel acties op Facebook organiseert, is dit geen actie van de supermarktketen. De Facebookpagina heet 'LIDL NEDERLAN' (zonder d op het einde) en is pas op 11 oktober 2021 aangemaakt. Het logo is overgenomen en de omslagfoto is een collage van coupons en een foto van een vorige Lidl-actie. Er is geen verdere verwijzing naar Lidl. Er zijn geen contactgegevens te vinden. 

De pagina heeft slechts één bericht, dat van de actie. Het bijschrift bij de foto van de actie is vreemd geformuleerd ("die hem draagt") en bevat typfouten. 

De echte Facebookpagina van Lidl Nederland is bereikbaar via de website van Lidl (onderaan de pagina), en heet Lidl Nederland. Het is een geverifiëerde pagina, herkenbaar aan het vinkje in de blauwe cirkel naast de naam. Er wordt op deze pagina ook duidelijk vermeld wie de beheerder van de pagina is. 

De actie

Wie reageert in de commentaren krijgt antwoord dat als de persoon het bericht deelt en zich registreert via een link, hij of zij binnen de vijf minuten "het cadeau" krijgt toegestuurd. 

De website waar deze link naar leidt, bestaat niet meer of kan niet meer via die link worden bereikt. De URL van de website toont in ieder geval aan dat het niet om een website van Lidl gaat. 

Een gelijkaardige wedstrijd is ook al eens door dpa besproken. Dit soort valse wedstrijden komen vaker voor op sociale media, zelfs specifiek met Lidl, dat hier zelf ook voor waarschuwt. Er kan op dit soort pagina's nooit echt iets gewonnen worden.

Conclusie: het gaat hier om phishing of internetfraude. Er wordt geprobeerd om persoonlijke gegevens te ontfutselen.

(Stand van zaken: 27.10.2021)

Links

Facebookwedstrijd (gearchiveerd)

Facebookpagina 'LIDL NEDERLAN' (gearchiveerd)

Lidl-actie Belfast (gearchiveerd)

Lidl.nl (gearchiveerd)

Facebookpagina Lidl Nederland (gearchiveerd)

Website (inactief) (gearchiveerd)

Lidl-waarschuwing phishing (gearchiveerd)

Factcheck dpa

Nep-winacties (gearchiveerd)

Phishing - consumentenbescherming (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com