Lidl geeft geen geld aan wie deze puzzel oplost

12.11.2021, 12:36 (CET)

De Facebookpagina 'Lidl"Nederlan.d' (sic) organiseert een wedstrijd: De eerste vijfhonderd mensen die kunnen raden welk stuk uit een getekende bot ontbreekt, winnen elks duizend euro. Is dit serieus?

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Lidl en er kan geen geld gewonnen worden. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De supermarktketen Lidl organiseert regelmatig wedstrijden op sociale media, waarbij klanten verschillende prijzen kunnen winnen. Deze wedstrijd is echter geen officiële wedstrijd van Lidl.

De Facebookpagina waar het bericht op staat, heet 'Lidl"Nederlan.d' (sic) en is pas op 4 november 2021 aangemaakt. Het Lidl-logo staat in de profielfoto en is overgenomen op de wedstrijdafbeelding.

Bij het tablad "info" zijn er geen contactgegevens te vinden van de eigenaar van de pagina. De pagina heeft maar één 'like'. Er is geen verdere verwijzing naar Lidl. Het bericht van de wedstrijd is het enige op de pagina. 

De officiële Facebookpagina van Lidl Nederland is bereikbaar via de website van Lidl (onderaan de pagina), en heet Lidl Nederland. Het is een geverifiëerde pagina, herkenbaar aan het vinkje in de blauwe cirkel naast de naam. Er wordt op deze pagina ook duidelijk vermeld wie de beheerder van de pagina is. Deze pagina heeft ook meer dan zevenhonderduizend likes. 

De actie

Wie het antwoord op de wedstrijdvraag post in de commentaren krijgt meteen een persoonlijk bericht: de wedstrijdvraag moet gedeeld worden en men moet laten weten waar men woont indien men de waardebon van vijfhonderd euro wil winnen (een andere prijs dan de initiële duizend euro van de wedstrijd). 

Eens dit gedaan is, volgt de vraag om zich te registreren via een link. De website achter deze link heeft een URL die begint met "sites.google.com/...". Officiële Lidl-websites beginnen eenvoudigweg met "Lidl.nl"

Op de website zijn meerdere afbeeldingen te vinden die naar Lidl verwijzen en een amalgaam aan afbeeldingen die geloofwaardigheid aan de website moeten geven. (Zo is er een afbeelding van 'Top Employer Nederland 2021', die inderdaad Lidl hebben gecertificeerd.)

De website roept op om te registreren met e-mailadres of telefoonnummer en een app te installeren. en ondertekent deze oproep met "WWW.LIDL NEDERLAD.COM" (sic). Elk van de afbeeldingen op de website bevat een link die allen leiden naar een wedstrijd die een waardebon van tweehondervijftig euro oplevert voor een andere supermarktketen, Penny markt. 

Deze website is in het Duits, en de algemene voorwaarden van deze website spreken van een bedrijf in Georgië. Over Lidl wordt niet meer gesproken. Ook kunnen blijkbaar enkel inwoners van Duitsland, Oostenrijk of Zwitserland deelnemen. Mensen uit Nederland kunnen dus al zeker niets winnen.

Phishing

Gelijkaardige wedstrijden werden eerder al door dpa besproken (hier en hier). Dit soort valse wedstrijden komen vaker voor op sociale media, zelfs specifiek met Lidl, dat hier zelf ook voor waarschuwt. Er kan op dit soort pagina's nooit echt iets gewonnen worden.

Conclusie: het gaat hier om phishing of internetfraude. Er wordt geprobeerd om persoonlijke gegevens te ontfutselen.

(Stand van zaken: 12.11.2021)

Links

Facebookwedstrijd (gearchiveerd)

Tablad info (gearchiveerd)

Lidl.nl (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina Lidl Nederland (gearchiveerd)

Eerste website (gearchiveerd)

Waarschuwing Lidl (gearchiveerd)

Top Employers (gearchiveerd)

Tweede website (gearchiveerd)

Algemene voorwaarden (gearchiveerd)

dpa factchecks hier en hier

Phishing (gearchiveerd)

Nep-winacties (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com