Jumbo geeft geen waardebonnen weg op Facebook

21.12.2021, 16:14 (CET)

Op Facebook loopt momenteel een actie, speciaal voor Kerstmis, die van de supermarktketen Jumbo lijkt te zijn. Schrijf je geboortemaand in de reacties onder een post en win een waardebon, luidt de actie.  

Beoordeling

Dit is geen echte wedstrijd van Jumbo. Je kunt geen waardebon winnen. Het gaat hier om een voorbeeld van phishing.

Feiten

De Facebookpagina die de wedstrijd aanbiedt, heet Jumbo Supermarkten (vet geschreven). 12 mensen vinden deze pagina leuk. Bij de contactgevens kan je niet terugvinden wie deze pagina beheert. Dit is niet de officiële Facebookpagina van Jumbo. 

De officiële Facebookpagina van Jumbo is terug te vinden onderaan de website. Deze pagina heeft duidelijke contactgegevens en een verificatiebadge die aangeeft dat dit de officiële pagina van het merk is.

De wedstrijd

Wie op het bericht reageert, ontvangt een bericht waarin staat dat je gewonnen hebt en verdere instructies om je prijs te claimen. Het wedstrijdbericht moet gedeeld worden. Dan volgt een link om je persoonlijke gegevens te registreren, zodat je de prijs kunt ontvangen. 

De link leidt naar een website die vol staat met foto's van acties van Jumbo, met bovenaan "gefeliciteerd". De URL van de website begint met Sites.google.com/... Officiële websites van Jumbo beginnen echter met jumbo.com/...

Op de valse website staat een grote gele knop met "Registreer je hier". Deze knop leidt naar de website van Games Unlimited, een handelsnaam van Universal Mobile Enterprises. Er is geen sprake meer van Jumbo of waardebonnen. Er is enkel een invulformulier om een telefoonnummer in te vullen.

Volgens de kleine lettertjes levert dit een abonnement van mobiele spelletjes van zes euro per week op. De links "Algemene voorwaarden", "Specifieke Termen en Voorwaarden", "Privacy beleid", "Copyright beleid" en "contact" leiden allen nergens heen.

Kortom: Dit is een nep-winactie of internetfraude waarbij geprobeerd wordt om een duur abonnement aan te smeren. Op de officiële website van Jumbo wordt ook gewaarschuwd voor dergelijke acties. In het verleden schreef dpa al gelijkaardige factchecks over valse acties van Lidl.

(Stand van zaken: 21.12.2021)

Links

Valse Facebookwedstrijd (gearchiveerd)

Vals Facebookprofiel (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina Jumbo (gearchiveerd)

Website Jumbo (gearchiveerd)

Verificatiebadge Facebook (gearchiveerd)

Website 1 (gearchiveerd)

Website 2 (gearchiveerd)

nep-winacties (gearchiveerd)

Waarschuwing website Jumbo (gearchiveerd)

dpa factcheck Lidl-actie

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com