Mondmaskers zijn volgens experts onschadelijk voor de gezondheid

15.04.2021, 10:42 (CEST)

"Hersenschade door mondkapjes is een ding", kopt een artikel dat in verschillende groepen gedeeld wordt op Facebook (hier en hier gearchiveerd). Volgens het artikel waarschuwen verschillende neurologen voor hersenschade als gevolg van het dragen van mondkapjes. Die hersenschade zou ontstaan door een zuurstoftekort. Een grootschalige enquête die in Duitsland wordt afgenomen, zou nu ook de bijwerkingen van mondkapjes registreren. Maar wat klopt er aan dat bericht?

BEOORDELING: Hersenschade door mondkapjes is géén ding. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken en wordt bevestigd door tal van experts. Het artikel haalt enkele betwistbare stellingen aan, citeert een controversiële neurologe en interpreteert een onafhankelijke enquête op een verkeerde manier. Het bericht is daarom fout.

FEITEN: De stelling dat het dragen van een mondmasker tot een zuurstoftekort zou leiden is niet nieuw. Dpa publiceerde in het verleden een waslijst aan factchecks die valse beweringen over mondmaskers, zuurstoftekort en hersenbeschadiging weerlegden. Ook deze bewering is niet anders: het dragen van mondmaskers veroorzaakt noch een zuurstoftekort, noch hersenschade.

Verschillende experts benadrukken dat mondmaskers eventueel voor kortademigheid en ongemak kunnen zorgen, maar dat het absoluut niet schadelijk is. Pneumoloog en professor aan de UGent Eric Derom vertelde aan dpa dat enkel longpatiënten moeten opletten. "Als de CO2 toeneemt en je kortademig bent, moeten je ademspieren harder werken om alles gebolwerkt te krijgen. Voor longpatiënten is dat lastiger. Het is alsof ze door een strootje moeten ademen."

"Voor een gezond persoon is er geen probleem", vult Prof. Dr. Steven Van Gucht aan. Hij is hoofd van de dienst Virologie bij Sciensano. "Het kan ons een benauwd gevoel geven, waardoor we sneller en oppervlakkiger ademen, maar dat is mentaal en niet fysiek." Op die manier kan je ook hoofdpijn krijgen en duizelig zijn, maar dat gaat weer over als je het masker even afdoet.

Het artikel haalt ook een expert aan die vroeger al het onderwerp was van een factcheck. De Duitse neurologe Margareta Griesz-Brisson waarschuwde in het verleden in een video voor mogelijke gezondheidsproblemen door het dragen van mondmaskers. Haar beweringen werden door onder meer een factcheck van AFP en Correctiv weerlegd.

Ook stelt het artikel dat er in Duitsland al kinderen dood neergevallen zijn door een zuurstoftekort. Daarmee wordt er verwezen naar een verhaal dat sinds oktober 2020 circuleert en al meermaals werd ontkracht, ook door een factcheck van dpa. Desondanks haalt het artikel een enquête aan die - naar aanleiding van dat nepnieuws - zou onderzoeken hoe schadelijk het dragen van mondkapjes voor volwassenen en kinderen is.

Die enquête spreekt echter nergens in de methodologie of beschrijving van het onderzoek over hersenschade. Ook is het onderzoek specifiek gericht op kinderen, niet op volwassenen. In het artikel wordt aangehaald dat beide groepen onderzocht worden. Met de enquête willen de onderzoekers mogelijke bijwerkingen van mondmaskers voor kinderen analyseren, "ook al is het mogelijk dat er geen klachten te melden zijn". 

Ten slotte zijn de onderzoekers van mening dat maskers niet schadelijk zijn voor de gezondheid. Dat vertelde onderzoeker en professor David Martin van de Universiteit van Witten-Herdecke in een interview. "Ik ben ook kinderoncoloog en we hebben veel kinderen die maskers moeten dragen omdat ze chemotherapie ondergaan of een immuunstoornis hebben. De meeste kinderen verdragen de maskers goed. Dat moet heel duidelijk gezegd worden, de maskers zijn niet schadelijk voor de kinderen, ook al zijn er individuele kinderen die ze niet goed verdragen."

---

Links:

Bericht op Facebook 1: https://www.facebook.com/101882778314034/posts/222839279551716 (gearchiveerd: http://dpaq.de/fhnWu)

Bericht op Facebook 2: www.facebook.com/groups/822011538393208/permalink/844973672763661(gearchiveerd: http://dpaq.de/6Y3u0)

dpa factcheck 1: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201023-99-54679/

dpa factcheck 2: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201020-99-09582/

dpa factcheck 3: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201007-99-855456/

dpa factcheck 4: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200619-99-488141/

Video Bitchute: https://www.bitchute.com/video/nANC6cMvKAjR/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/iUV2L)

Factcheck AFP: https://faktencheck.afp.com/das-tragen-von-alltagsmasken-fuehrt-nicht-zum-sauerstoffmangel-und-zur-co2-ueberflutung (gearchiveerd: http://dpaq.de/S6OOz)

Factcheck Correctiv: https://correctiv.org/faktencheck/2020/10/19/nein-das-tragen-von-alltagsmasken-fuehrt-nicht-zu-sauerstoffmangel-im-gehirn/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/AHpby)

Factcheck Reuters: https://www.reuters.com/article/uk-factcheck-masks-idUSKBN26R3D9 (gearchiveerd: http://dpaq.de/BhWi0)

Factcheck dpa: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201020-99-09582/

CoKi beschrijving onderzoek: https://co-ki-masken.de/en/interim-study-result/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/daWY7)

Interview MDR: https://www.mdr.de/mdr-thueringen/redakteur-maskenpflicht-schule-corona-gefahr-100.html (gearchiveerd: http://dpaq.de/pXxFX)

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com