Politie: Verhaal over dode kinderen door mondmaskers is "fake-news"

20.10.2020, 13:21 (CEST)

In een post op Facebook van donderdag 15 oktober 2020 wordt gesteld: "Twee kinderen uit Purmerend zijn dit weekend overleden door verstikking. Ze kregen afgelopen vrijdag op school door het verplichte dragen van een mondmasker plots ademhalingsproblemen". De twee jongens van 8 en 9 zouden hersenschade hebben opgelopen en na twee dagen in coma zijn overleden. Bij de post is een foto geplaatst van drie politieagenten die kan suggereren dat zij op een incident zijn afgekomen.  

BEOORDELING: De post is fout. Bij de politie van Noord-Holland en op het stadhuis van Purmerend is over een dergelijk incident niets bekend. Volgens experts leiden mondkapjes niet tot zuurstofgebrek of zelfs verstikking.

FEITEN: Erwin Sintenie, politiewoordvoerder van de Eenheid Noord-Holland, schrijft desgevraagd in een e-mail aan dpa: "Dergelijke ingrijpende incidenten zijn ons in ieder geval niet bekend en verwijzen wij naar het land der fabelen. Ofwel fake-news. Het is niet gebeurd. Ook de burgemeester is bevraagd, hem is ook niets bekend."

Wat de foto bij de post betreft, zegt hij: "De geplaatste foto is zeker niet afkomstig uit Noord-Holland maar van een ander tragisch incident uit Etten-Leur, van maart van dit jaar." De foto bij de Facebook-post van 15 oktober blijkt een uitsnede te zijn van een foto die op 30 maart 2020 is geplaatst in het dagblad BN De Stem. Dat berichtte toen over een familiedrama in Etten-Leur, in de provincie Noord-Brabant. Daarbij kwamen twee kinderen van 2 en 6 jaar, hun moeder en oma om het leven.

Er zingen al langer verzonnen verhalen rond op Facebook over kinderen die zouden zijn overleden door het dragen van mondkapjes. In de serie berichten werd eerder vooral gerept over "sterfgevallen" in Duitsland. Dpa besteedde daar eerder aandacht aan in factchecks waarin ook experts aan het woord werden gelaten. De arts dr. Jakob Maske, die tevens woordvoerder is van de vereniging van Duitse kinderartsen in Berlijn, zei toen tegen dpa: Het is "onmogelijk" dat een kind door het dragen van een van de gangbare mondmaskers komt te overlijden. En stel dat een kind eens in een bepaalde situatie te weinig zuurstof binnenkrijgt of te veel kooldioxide inademt - dan zou het alleen moe en futloos worden. "Maar daaraan overlijd je in geen geval", aldus de arts. Ook zou een kind vanzelf het masker afzetten als het het benauwd krijgt.

Dr. Dominic Dellweg, longarts in het gespecialiseerde ziekenhuis Kloster Grafschaft, zegt tegen dpa: "Als lucht door een masker kan stromen, dan kunnen dus ook zuurstof en kooldioxide erdoor heen." Ook hij sluit uit dat een gezond kind door het dragen van een gangbaar masker overlijdt.

---

Links:

Facebook-post van 15 oktober 2020: https://www.facebook.com/anita.hiddinga/posts/2776351062608695 (gearchiveerd: https://archive.vn/vQCm2 )

Artikel uit BN De Stem uit maart over incident in Etten-Leur: https://www.bndestem.nl/etten-leur/politie-krijgt-ruim-twintig-tips-en-beelden-in-zoektocht-naar-vader-van-gezin-dat-omkwam-in-etten-leur~a9ab66e2/?fbclid=IwAR0SOX8t5U1LdBADq5UdHUkpSdPA_U-gGoQVdLXEb0C0kCMcKmxjUevpkn4&referrer=https%3A%2F%2Fl.facebook.com%2F (gearchiveerd: https://archive.vn/DCdMY )

Eerdere dpa-factchecks over dood of zuurstofgebrek door dragen mondkapjes: https://dpa-factchecking.com/netherlands/201002-99-801682/

https://dpa-factchecking.com/netherlands/201006-99-846697/

https://dpa-factchecking.com/netherlands/200805-99-48882/

Vereiniging van Duitse kinderartsen, Berlijn: https://www.bvkj.de/der-bvkj/struktur/landesverbaende/berlin/#c33 

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com