Artsen: gezonde kinderen overlijden niet door mondkapje – sterfgevallen verzonnen

06.10.2020, 21:05 (CEST)

Op Facebook circuleren allerlei berichten dat in Duitsland zeker vier gezonde kinderen zijn komen te overlijden door het dragen van mondmaskers. Soms worden geen nadere bijzonderheden gegeven, soms worden plaatsen genoemd zoals Schweinfurt of Büchelberg.

BEOORDELING: Er is geen enkel bewijs dat gezonde kinderen alleen al door het dragen van mondmaskers zijn overleden. Er is ook geen enkele aanwijzing voor. De genoemde gevallen zijn of verzonnen of worden nog onderzocht.

FEITEN: Het is "onmogelijk" dat een kind door het dragen van een van de gangbare mondmaskers komt te overlijden. Dit heeft de arts dr. Jakob Maske, die tevens woordvoerder is van de vereniging van Duitse kinderartsen in Berlijn, tegen dpa gezegd. Ook kleinere kinderen kunnen een mondkapje dragen. "Dat is helemaal geen probleem", aldus de deskundige.

En stel dat een kind eens in een bepaalde situatie te weinig zuurstof binnenkrijgt of te veel kooldioxide inademt - dan zou het alleen moe en futloos worden. "Maar daaraan overlijd je in geen geval", aldus de arts. "CO2 is een gas en blijft in het masker niet hangen." Ook zou een kind vanzelf het masker afzetten als het het benauwd krijgt.

Dr. Dominic Dellweg, longarts in het gespecialiseerde ziekenhuis Kloster Grafschaft, zegt tegen dpa: "Als lucht door een masker kan stromen, dan kunnen dus ook zuurstof en kooldioxide erdoor heen." Ook hij sluit uit dat een gezond kind door het dragen van een gangbaar masker overlijdt.

Maar waarom ademt men dan moeilijker met een beschermkapje op mond en neus? Bij het ademen door een mondkapje is een verhoogde inspanning nodig. De hersenen kunnen dan een signaal afgeven van ademnood en benauwdheid, een subjectief verschijnsel. Daarom adviseert Dellweg mondkapjes te gebruiken van materiaal dat lucht goed doorlaat. Daarop moet met name worden gelet als mensen zelf mondkapjes maken.

Bij gezonde kinderen bestaat geen risico, aldus de deskundigen. Bij kinderen die last hebben van een aangetaste hart- of longfunctie is het aan te bevelen om het individuele geval met een arts te bespreken, aldus Dellweg. Bij een astma-aanval bijvoorbeeld kan een mondkapje de situatie verergeren.

In de discussie op sociale media worden enkele plaatsen genoemd waar kinderen door het dragen van mondkapjes zouden zijn omgekomen. Dpa heeft vier gevallen onderzocht. Drie van die gevallen blijken "verzonnen" – in elk geval is er bij politie en openbaar ministerie niets over bekend. In een geval is de doodsoorzaak nog steeds niet opgehelderd, maar zijn er ook geen aanwijzingen voor een verband met het mondkapje:

Schweinfurt: Een 6-jarig, verder gezond meisje zou eind september door "CO2-vergiftiging" zijn overleden nadat zij in de schoolbus een mondkapje had gedragen. Het zou gaan om een meisje uit de buurt van Schweinfurt in de deelstaat Beieren. Van een dergelijk incident is niets bekend bij de politie van Unterfranken, de streek rond Schweinfurt. Een politiewoordvoerster zegt tegen dpa dat het om "internet-sprookjes" gaat. De politie waarschuwt op Facebook en Twitter voor een hoax.

Büchelberg: Op 7 september is een 13-jarig meisje in elkaar gezakt in een schoolbus bij Büchelberg, een dorp dat behoort tot de stad Wörth am Rhein in de deelstaat Rijnland-Palts. Zij overleed later in het ziekenhuis. Er is sectie verricht op het meisje. Het openbaar ministerie liet op 1 oktober weten dat de doodsoorzaak nog steeds onduidelijk is, weken na het incident, en dat er verder forensisch onderzoek wordt verricht. Maar vooralsnog is er geen enkele aanwijzing voor een verband met het mondkapje.

Ostfriesland/Nordfriesland: In Duitse posts op Facebook wordt ook regelmatig gerept over dode kinderen door het dragen van mondkapjes in de streken Ostfriesland (in de deelstaat Nedersaksen) of Nordfriesland (in de deelstaat Sleeswijk-Holstein). Dpa heeft navraag gedaan bij het openbaar ministerie in Aurich, op 2 oktober 2020, en in Oldenburg, op 28 september. Daar was niets bekend van dergelijke incidenten in Ostfriesland. Bij politie en openbaar ministerie in Flensburg was op 2 oktober niets bekend over dergelijke incidenten in Nordfriesland.

Wiesbaden: Ook in Wiesbaden, de hoofdstad van de deelstaat Hessen, zou een meisje zijn overleden door het dragen van een mondmasker. Als bron wordt soms een "bevriende arts uit Weinheim" genoemd. Het openbaar ministerie in Wiesbaden heeft aan dpa laten weten dat van een dergelijk geval niets bekend is.

In een eerdere factcheck concludeerde dpa overigens al: "Het klopt niet dat je door een mondmasker te dragen minder zuurstof binnenkrijgt."

---

Links:

Facebook-post over dood “kind nr. 4”:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=160461582374654&set=a.118221259932020&type=3&theater

(gearchiveerd: https://archive.vn/NOyYr )

Facebook-post over dood kind uit Schweinfurt:

https://www.facebook.com/m.vanderreijden.5/posts/3868905606456926

(gearchiveerd: https://archive.vn/txNlv )

Vereiniging van Duitse kinderartsen, Berlijn:

https://www.bvkj.de/der-bvkj/struktur/landesverbaende/berlin/#c33 

Waarschuwing van de politie op Twitter voor de “Schweinfurt-hoax”:

https://twitter.com/PolizeiUFR/status/1311582255505121280

(gearchiveerd: https://archive.vn/4YpaY)

Waarschuwing van de politie op Facebook voor “Schweinfurt-hoax”:

https://www.facebook.com/PolizeiUnterfranken/posts/3440630375990940

(gearchiveerd: https://archive.vn/6h1MV)

Facebook-post over dood kind bij Büchelberg:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2637098149936669&id=1998400550473102

(gearchiveerd: https://archive.vn/mB4g7  )

Andere Facebook-post over dood kind bij Büchelberg: 

https://www.facebook.com/891481577571738/posts/3265459746840564

(gearchiveerd: https://archive.vn/j3zJT )

Artikel in de krant Die Rheinpfalz van 1 oktober 2020 over Büchelberg:

https://www.rheinpfalz.de/politik/rheinland-pfalz_artikel,-ursache-f%C3%BCr-tod-von-sch%C3%BClerin-nach-zusammenbruch-unklar-_arid,5117091.html

(gearchiveerd: https://archive.vn/3xePw )

Mededeling van het openbaar ministerie in Landau van 1 oktober over Büchelberg: 

https://stald.justiz.rlp.de/de/startseite/detail/news/News/detail/todesermittlungsverfahren-nach-tod-einer-13-jaehrigen-am-07092020/

(gearchiveerd: https://archive.vn/cukBD )

Eerdere dpa-factcheck mondmaskers en zuurstof:

https://dpa-factchecking.com/netherlands/200805-99-48882/ 

Dpa-factcheck in het Duits over vier dode kinderen in Duitsland:

https://dpa-factchecking.com/germany/201005-99-829014/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com