Je zal geen bijkomende gezondheidsproblemen krijgen door een mondmasker te dragen

19.06.2020, 17:10 (CEST)

Op sociale media gaan de voorbije dagen berichten rond waarin wordt beweerd dat je ziek kan worden door een mondmasker te dragen. De berichten verwijzen regelmatig naar een artikel van de nieuwssite Ninefornews.nl. Zij citeren een gepensioneerde Amerikaanse neurochirurg Russel Blaylock, die zou beweren dat de kleine filteropeningen van de maskers te weinig zuurstof zouden geven. Dat lager zuurstofgehalte zou bijgevolg de immuniteit aantasten, wat de kans op besmetting vergroot. Maar wat klopt daar precies van?

BEOORDELING: De uitspraken in het artikel zijn grotendeels fout. Er is geen enkel bewijs dat het dragen van een mondmasker het zuurstofgehalte in het bloed doet dalen. Ook andere uitspraken, zoals het gevaar voor het opnieuw inademen van je eigen bacteriën en virussen, zijn fout.

FEITEN: In het artikel wordt gepensioneerd Amerikaans neurochirurg Russel Blaylock geciteerd, die in het verleden al werd gewezen op het verspreiden van foute informatie. Blaylock vertelde aan de Amerikaanse nieuwssite Technocracy dat gezonde mensen geen mondkapjes moeten dragen, omdat die effectiviteit niet bewezen is. "Maar dat is complete nonsens", zegt Prof. dr. Steven Van Gucht, viroloog en hoofd van de dienst Virale Ziekten bij Sciensano.

"Mensen die eerst gezond lijken, kunnen al besmet zijn nog voor ze symptomen ontwikkelen of zelfs zonder dat ze ooit symptomen ontwikkelen. Je draagt dus een mondmasker om andere mensen te beschermen tegen druppelverspreiding. Als we dat allemaal doen, beschermen we elkaar." De claim dat mondmaskers niet helpen is dus misleidend. Een belangrijke nuance: Van Gucht benadrukt dat je door een mondmasker te dragen jezelf niet kan beschermen.

Verder wordt er in het artikel beweerd dat mensen die de meest effectieve kapjes dragen, de N95-maskers of FFP2-maskers, risico lopen omdat ze gedurende langere periodes minder zuurstof binnenkrijgen. Maar ook dat gegeven wordt uit de context getrokken. "Dat zal enkel het geval zijn bij mensen die al problemen hebben met ademhalen. Mensen die ademhalingsproblemen hebben, worden dan ook afgeraden om zo’n masker te dragen", zegt Van Gucht nog.

"Bovendien worden die maskers uitsluitend gedragen door medisch personeel dat in contact komt met coronapatiënten", zegt Prof. dr. Eva Van Braeckel, longarts aan het UZ Gent. "De gewone man in de straat draagt een normaal mondkapje." Volgens Van Gucht en Van Braeckel zullen gezonde zorgverleners die geen ademhalingsproblemen hebben bovendien weinig tot geen gezondheidsproblemen ervaren van de minder doorlatende N-95 maskers.

"Ook de claim van het lager zuurstofgehalte slaat nergens op", benadrukt Van Gucht. "Er is geen enkel bewijs dat het dragen van een mondkapje het zuurstofgehalte in het bloed doet dalen. In het artikel worden de zaken ook op z’n kop gezet: het virus veroorzaakt een zuurstoftekort door de aantasting van de longen, maar niet omgekeerd." Ook dpa voerde in het verleden al een factcheck uit naar misleidende berichten over de mogelijke gezondheidsproblemen die mondmaskers met zich meebrengen.

Ten slotte beweert men ook in het artikel dat mensen die al besmet zijn en mondkapjes dragen, hun eigen virusdeeltjes kunnen inademen. Daardoor zou er mogelijk een hogere concentratie in de longen en neusholtes of zelfs het brein ontstaan, wat ons vatbaarder maakt voor Covid-19. "Ook dat is nergens op gestoeld", besluit Van Gucht. "Als je geïnfecteerd bent, zullen er al heel wat virusdeeltjes in je keel en longen circuleren. Het idee dat wat je uitstoot daar nog eens toe bijdraagt, slaat nergens op." Dpa toonde in een vorige factcheck aan dat het niet mogelijk is om jezelf extra te besmetten door je eigen bacteriën en virusdeeltjes in te ademen.

---

Links:

Bericht Facebook: https://www.facebook.com/wiro.bakker/posts/10158373917014894 (gearchiveerd: http://dpaq.de/9g6w9)

Bericht Ninefornews.nl: https://www.facebook.com/9fornews.nl/posts/2810072102452370?__tn__=-R (gearchiveerd: http://dpaq.de/UVpbV)

Artikel McGill University: https://www.mcgill.ca/oss/article/controversial-science-health-news-supplements/seems-neurosurgeons-are-not-immune-neuroses

Artikel Technocracy: https://www.technocracy.news/blaylock-face-masks-pose-serious-risks-to-the-healthy/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/xswf4)

Studie druppelverspreiding: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23372182/

Advies maskers: https://www.domusmedica.be/richtlijnen/coronavirus/wetenschappelijk/welke-mondmaskers-voorziet-men-bij-contact-met-patienten

Dpa factcheck 1: https://dpa-factchecking.com/belgium/200507-99-969768/

Dpa factcheck 2: https://dpa-factchecking.com/belgium/200616-99-446138/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com