Je krijgt geen hypercapnie van een mondmasker

07.10.2020, 16:49 (CEST)

Wie een mondmasker draagt zou het risico lopen om hypercapnie te krijgen. Dat beweert een facebookgebruiker in een volop gedeelde post (gearchiveerd). "U werkt mee aan een wereldwijd gedragsexperiment ten kosten uw eigen gezondheid", is zijn boodschap.

BEOORDELING: Het dragen van een mondmasker is niet gevaarlijk. Het zorgt niet voor een verlaagd zuurstofgehalte in het bloed en is niet verantwoordelijk voor hypercapnie.

FEITEN: Hypercapnie of hypercarbie, is het fenomeen waarbij er een opstapeling van koolstofdioxide in het bloed is. Daardoor verzuurt het bloed.

Hypercapnie is niet te wijten aan te veel koolzuur, zoals de post zegt. Koolzuur en koolzuurgas (of koolstofdioxide) zijn niet hetzelfde. In de volksmond wordt koolzuur wel vaker gebruikt als paraplubegrip voor koolzuurgas. Koolzuur is een verbinding van water en koolstofdioxide, waar koolzuurgas of koolstofdioxide een verbinding van koolstof en zuurstof is.

Een mondmasker zal geen hypercapnie veroorzaken. "Het is niet mogelijk, en dat is al lang geleden bewezen", zegt Piet Maes, viroloog verbonden aan de KU Leuven aan dpa. "De zuurfstofverzadiging blijft hetzelfde, met of zonder mondmasker. Dat werd recent nog getest met een saturometer. Zo stelde men vast dat het langdurig dragen van een mondmasker geen invloed heeft op het zuurstofverzadigingssnelheid in het bloed."

Verschillende artsen over de hele wereld hebben reeds aangetoond dat mondmaskers geen invloed hebben op zuurstofsaturatie. In juli 2020 toonde een Ierse dokter op een ludieke manier nog aan dat een masker geen invloed heeft op je zuurstofinname. In een filmpje dat hij postte op zijn Twitteraccount draagt hij zes mondmaskers, zonder negatieve invloed op de hoeveelheid zuurstof die hij binnenkrijgt. Dpa schreef eerder al een factcheck over zuurstofgehalte, CO2 en mondmaskers.

Aangezien mondmaskers niet zorgen voor een tekort aan zuurstof en een teveel aan CO2 kunnen ze ook geen hypercapnie veroorzaken. Gekende oorzaken zijn hyperventilatie, slaapapneu of in sommige gevallen algemene verdoving. Vaak is het een secundaire klacht bij longziekten.

De symptomen van hypercapnie zijn correct opgesomd in de post. Milde symptomen zijn onder andere hoofdpijn, duizeligheid en kortademigheid. Zware symptomen zijn dan weer een onregelmatige hartslag en spiertrekkingen.

Mondmaskers vormen geen enkel gevaar voor gezonde mensen. De European Lung Foundation liet op 9 maart 2020 wel weten dat een mondmasker wel afgeraden is voor personen met bepaalde, chronische, longziektes. Ook hierover schreef dpa reeds een factcheck.

---

Links:

Facebookpost I: https://www.facebook.com/john.vanalphen.9/posts/3402883073082696

Facebookpost II: https://www.facebook.com/etienne.vandermast/posts/2760827240912073 (gearchiveerd: http://dpaq.de/49EoS)

Hypercapnie: https://www.healthline.com/health/hypercapnia (gearchiveerd: http://dpaq.de/I8X01) en https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK559154/ (gearchiveerd: http://dpaq.de/333k0)

Verschil koolzuur en koolzuurgas: https://www.jewagas.com/nl/blog/koolzuur-of-co2-een-veelzijdig-en-nuttig-gas (gearchiveerd: http://dpaq.de/GpJzk)

Over Piet Maes: https://www.kuleuven.be/wieiswie/en/person/00040919 (gearchiveerd: http://dpaq.de/OrRMe)

Dpa factcheck mondmaskers en CO2: https://dpa-factchecking.com/belgium/200914-99-559754/

Twitter video Ierse dokter: https://twitter.com/DrZeroCraic/status/1283048334031290375 (gearchiveerd: http://dpaq.de/XQkr7)

Gearchiveerde video: http://dpaq.de/5ts8z

Bericht European Lung Foundation over mondmaskers: https://www.europeanlung.org/covid-19/covid-19-information-and-resources/covid-19-info (gearchiveerd: http://dpaq.de/PXgqA)

dpa factcheck mondmaskers: https://dpa-factchecking.com/netherlands/200805-99-48882/

---

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com