Geen elektrisch voertuig
Brandende Londense bus was dieselmodel
4.6.2024, 15:26 (CEST)
Beelden van een brand kunnen best spectaculair zijn, en beelden van brandende voertuigen doen het vaak goed online. Die video's zijn dan veelal vergezeld van beweringen dat het om elektrische voertuigen gaat, om de onveiligheid daarvan te benadrukken. Deze keer is een van de bekende rode Londense bussen aan de beurt. Maar wat blijkt: niet alles is zoals het online wordt gedeeld.
Beoordeling
Het incident vond plaats op 18 mei 2024 in Twickenham, een buitenwijk van Londen. De uitgebrande bus in kwestie is een dieselmodel, zo bevestigde Transport for London.
Feiten
Met behulp van een reverse image search van een screenshot van de video is er al snel meer informatie te vinden over het incident. Verschillende Britse media zoals The Mirror en BBC London News berichten over het voorval.
Het incident vond plaats op 18 mei 2024 in Richmond Road, Twickenham, een buitenwijk in het zuidwesten van Londen. Een bus van Transport for London vatte er vlam kort na de middag. De bus brandde volledig uit maar er raakte niemand gewond, zowel de chauffeur als passagiers konden evacueren nog voor de brandweer toekwam.
In tegenstelling tot wat online wordt gezegd ging het wel degelijk om een dieselmodel en geen elektrische bus. Dat bevestigde een woordvoerder van Transport for London aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). De Londense brandweer opende ondertussen ook een onderzoek naar de oorzaak van de brand, meldde BBC London News.
Brandende voertuigen ten onrechte bestempelen als elektrisch om zo elektrische voertuigen in een slecht daglicht te stellen is een populair misinformatiegenre. Dpa schreef er al meermaals over. Elektrische voertuigen zijn moeilijker te blussen dan modellen met een verbrandingsmotor, maar hun risico om vuur te vatten is ongeveer even groot.
(Stand van zaken: 04.06.2024)
Links
Gearchiveerde resultaten reverse image search
Artikel The Mirror (gearchiveerd)
X-bericht BBC London News (gearchiveerd)
Locatie op Google Maps (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.