Uitgebrande bus van De Lijn in Geraardsbergen was een ouder model met verbrandingsmotor

28.02.2022, 12:19 (CET), letztes Update: 28.02.2022, 20:18 (CET)

Een video toont een brandende bus en aanzienelijke rookpluim. De caption in de video zegt "aan ziekenhuis Geraardsbergen". Hoewel oorspronkelijk afkomstig van TikTok wordt de video ook op Facebook gedeeld. "CO2-vriendelijke ELEKTRISCHE bus van de lijn" (sic), klinkt het daar.

Beoordeling

Er brandde op 22 februari 2022 inderdaad een bus van De Lijn uit in Geraardsbergen. Maar het ging om een ouder model uit 2008 met verbrandingsmotor. Geen elektrische bus dus.

Feiten

In de video is - buiten het opschrift - niet onmiddellijk duidelijk te zien dat het inderdaad om Geraardsbergen gaat. Maar er vatte op dinsdag 22 februari 2022 wel degelijk een bus van De Lijn vlam in Geraardsbergen nabij het ASZ-ziekenhuis. Op foto's in de verslaggeving van Het Nieuwsblad is de straat, met een lage bakstenen tuinmuur en een verkeersbord 'verboden richting' duidelijk herkenbaar. Dat komt overeen met de video. Die werd dus gefilmd op de kruising van de Kattestraat en de Guilleminlaan en dat was dan ook de locatie van de brand.

Wat echter niet klopt is het type bus. Het ging namelijk om een ouder model uit 2008, in het bezit van een onderaannemer van De Lijn. "Het was dus geen elektrische bus", bevestigde Marco Demerling, woordvoerder van De Lijn, aan dpa. De exacte oorzaak van de brand is voorlopig nog niet volledig duidelijk. Het onderzoek loopt nog. Gelukkig waren er geen slachtoffers maar twee geparkeerde wagens in de buurt gingen mee in vlammen op.

Dat elektrische voertuigen vaker vuur zouden vatten dan traditionele auto's is een regelmatig gehoord refrein. Maar uit zowel Nederlands als Amerikaans onderzoek toont aan dat niet het geval is. Het klopt wel dat een elektrische autobrand moeilijker te blussen is dan een brandende traditionele auto. Dat komt door de lithium-accu van een elektrische wagen. Maar hoe dan ook is dat niet wat er dinsdag speelde in Geraardsbergen.

(Stand van zaken: 25/02/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Het Nieuwsblad over het incident (gearchiveerd)

Google Maps locatie brand Geraardsbergen (gearchiveerd)

ANWB blussen elektrische autobrand (gearchiveerd)

Auto55 Nederlands onderzoek brandgevaar (gearchiveerd)

Auto Insurance EZ onderzoek brandgevaar (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-belgium@dpa.com