Bus die vlam vatte in Italië reed op aardgas

21.04.2022, 21:55 (CEST)

Een video van een busbrand is binnen enkele dagen al vele duizenden keren bekeken op allerlei sociale media. Er wordt beweerd dat het om een elektrische bus gaat. "Deze milieuvriendelijke en onblusbare elektrische bus had net z'n laatste ritje"”, aldus een Facebookgebruiker, die de video van 25 seconden deelt op 18 april 2022.

Beoordeling

De beelden van de busbrand zijn echt, al is het geen elektrische bus maar een aardgasbus (CNG). Italiaanse media meldden dat de aardgasbus op zaterdag 16 april 2022 op een provinciale weg bij Perugia vlam vatte, vermoedelijk onder de motorkap. De monteur die zonder passagiers onderweg was naar een werkplaats bleef ongedeerd.

Feiten

Waar komt mogelijk het idee vandaan dat het om een elektrische bus gaat? Door in een zoekmachine de trefwoorden 'electric autobus fire' in te voeren en door een schermafdruk van de video te maken en deze door een zoekmachine te halen duiken er berichten in Afrikaanse media op. Die beweren dat een nieuwe elektrische lijnbus van een start-up in brand is gevlogen op ‘Karen road’ bij de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Het verkeer in Kenia is echter linksrijdend en de brandende bus staat duidelijk op de rechterweghelft.

De uitgebrande bus heeft een wit kenteken met kenmerkende blauwe EU-stroken. In Kenia zijn de kentekens aan de voorkant van een voertuig wit met zwarte letters volgens de wet en de achterkant heeft een gele ondergrond met zwarte letters. Daarnaast is het landschap op Karen Road anders.

In werkelijkheid stond de bus dan ook in Italïe, niet Kenia. Lokale Italiaanse media meldden dat de aardgasbus op zaterdag 16 april 2022 op een provinciale weg bij Perugia vlam vatte, vermoedelijk onder de motorkap. De monteur die zonder passagiers onderweg was naar een werkplaats bleef ongedeerd. Het gaat dus niet om een elektrische bus, zoals op sociale media wordt gezegd.

De busbrandvideo is onderdeel van een langere en scherpere video met daarin beelden van de Italiaanse brandweer, die de verbrande bus inspecteert. Rechtsboven in beeld staat het Italiaanse brandweerlogo en de teksten en het logo op de brandweervoertuigen en op de kleding van de brandweerlieden wijzen erop dat de video in Italië is gefilmd.

Methaanvoertuig brandt anders dan een elektrisch voertuig

Ook de aard van de brand met meterslange aanhoudende steekvlammen wijst niet op een elektrische busbrand. Een bus met accu’s op het dak of onder de vloer warmt trager op en ontvlamt ineens exponentieel, aldus een Nederlands onderzoek naar brandveiligheid van elektrische bussen. De steekvlammen die horizontaal en verticaal uit het dak schieten in de video zijn kenmerkend voor een brand met een aardgasbus, zo blijkt onder meer uit een Nederlands onderzoek naar brand in een aardgasbus. Bij verhitting blazen de overdrukventielen (PRD’s) de gasvoorraad uit de cilindervormige tanks op het dak, die bij brand de steekvlammen veroorzaken.

(Stand van zaken: 21/04/2022)

Links

Facebookpost I (gearchiveerd)

Facebookpost II (gearchiveerd)

Video op YouTube (gearchiveerd)

Artikel Kenya News (gearchiveerd)

Artikel Africa Business Insider (gearchiveerd)

Youtubevideo linksrijdend verkeer op Karen Road bij Nairobi (gearchiveerd)

Regels Keniaanse nummerplaten (gearchiveerd)

Karen Road op Google Maps (gearchiveerd)

Il Messagerio over de brand (gearchiveerd)

Foto met model aardgasbus (gearchiveerd)

Umbria On met langere video (gearchiveerd) en video op Youtube (gearchiveerd)

Nederlands onderzoek naar brandveiligheid van elektrische bussen uit 2017 (gearchiveerd)

Onderzoek van de Nederlandse Onderzoeksraad voor Veiligheid naar brand in een aardgasbus, september 2013 (gearchiveerd)

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com