Ongeluk in Moskou in 2013

Explosies door 119 gasflessen in vrachtwagen

14.04.2023, 16:45 (CEST)

Elektrische auto's komen steeds meer voor, maar zouden volgens sommigen ook vaak in brand vliegen. Video's van brandende auto's doen het goed online, maar regelmatig klopt het verhaal daarbij niet.

Een elektrische auto, volgens sommigen van het merk Tesla, zou een bijna onblusbare brand veroorzaken op een weg. Dat verhaal gaat rond bij een video. Regelmatig wordt bij zulke beelden cynisch gereageerd dat elektrische auto's 'zo veilig' zijn. Maar dat punt valt al direct in het water als je een video van een incident deelt waarbij gasflessen de boosdoener waren.

Beoordeling

Het gaat hier niet om een elektrische auto. De brand was een gevolg van een botsing tussen een bus en een vrachtwagen waar gasflessen in lagen. Daardoor ontstonden de explosies. Het ongeluk gebeurde op een snelweg rond Moskou in 2013. De vrachtwagen was van het merk Isuzu. Dit merk had in 2013 geen elektrische vrachtwagens, dus het gaat om een vrachtwagen met een verbrandingsmotor.

Feiten

Met een reverse image search op screenshots uit de video is snel de context achter de beelden te vinden. In de Russische zoekmachine Yandex verschijnen meerdere YouTubevideo's van het incident. In de beschrijving is meer informatie over het ongeluk te lezen, bijvoorbeeld dat het gebeurde op de ringweg van Moskou in juli 2013 en dat er gasflessen ontploft zouden zijn.

Door met die informatie verder te zoeken zijn meerdere video’s uit verschillende hoeken te vinden (hier en hier). Er is zelfs een dashcamvideo waarop je het ongeluk kunt zien gebeuren. Een vrachtwagen komt in botsing met een bus en de lading van de vrachtwagen ontploft bijna direct. Over de weg rollen cilinders.

Het ongeluk gebeurde op deze weg in de Russische hoofdstad. Op de Google Street View-beelden uit 2014 zijn de twee borden die de bushalte aangeven en de overkapping van de halte rechts te herkennen. Deze komen ook voor in de video op Facebook. Ook de flatgebouwen en de verkeersborden verderop komen overeen.

Vrachtwagen van Isuzu

Volgens staatspersbureau RIA was de vrachtwagen die in brand vloog van het merk Isuzu en vervoerde deze 119 gasflessen, die ontploften door de impact. De chauffeur van de vrachtwagen raakte gewond, maar kon ter plekke worden behandeld.

Hoewel het type Isuzu niet zeker is, lijkt het onmogelijk dat dit een elektrisch voertuig is geweest, zoals mensen op Facebook claimen. Op de Russische website van het merk zijn de kleine, middel- en grote varianten van vrachtwagens alleen maar met diesel- of benzinemotor te koop.

Volgens een duurzaamheidsrapport van Isuzu zijn sinds 2019 tests aan de gang met prototypes van elektrische vrachtwagens. Pas volgend jaar komen deze op grotere schaal op de markt. In 2013 was hier dus nog geen sprake van.

Video's van brandende auto's of bussen doen vaker de ronde met de bewering dat het om elektrische auto's gaat. Meermaals werd dat al door Deutsche Presse-Agentur (dpa) ontkracht.

(Stand van zaken: 14.04.2023)

Links


Facebookpost I en II (gearchiveerd hier en hier) (video gearchiveerd)

Hoe werkt reverse image search (gearchiveerd)

Zoekresultaten Yandex (gearchiveerd)

Video's van ongeluk I, IIIII, IV  (gearchiveerd I, II, III, IV) (video's gearchiveerd III, III, IV)

Locatie (gearchiveerd)

Artikel RIA (gearchiveerd)

Isuzu-modellen klein, middel en groot (gearchiveerd hier, hier en hier)

Duurzaamheidsrapport (gearchiveerd)

Artikel Fleet Equipment (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.