Verzonnen uitspraken

Anthony Fauci werd opnieuw slachtoffer van nepnieuwssite

01.09.2023, 11:14 (CEST)

Anthony Fauci heeft zich grotendeels teruggetrokken uit het publieke leven, maar toch blijft hij een doelwit voor desinformatie. Dat is ook het geval met een verzonnen uitspraak over lockdowns.

Met de herfst en winter in aantocht komt het idee van een nieuwe coronagolf, al dan niet gepaard met coronamaatregelen, terug naar boven in het publieke discours. Anthony Fauci, de Amerikaanse arts en voormalig medisch adviseur van het Witte Huis, zou nu hebben gezegd dat alle ongevaccineerde mensen komende winter in lockdown moeten. Een straffe uitspraak die echter volledig uit de duim blijkt gezogen te zijn.

Beoordeling

Fauci deed deze uitspraak helemaal niet. Het werd verzonnen door The People's Voice, een website die wel vaker desinformatie verspreidt. In een recent interview sprak Fauci over lockdowns, maar hij zei niets over verplichte lockdowns voor ongevaccineerde mensen.

Feiten

De Amerikaanse arts en expert in infectieziekten Anthony Fauci gaf midden augustus een interview aan de Wayne State University. Fauci was tot eind 2022 38 jaar lang directeur van het NIAID, het Amerikaans centrum voor Infectieziekten. Tijdens de coronapandemie was hij ook adviseur voor presidenten Trump en Biden en werd hij het gezicht van het overheidsbeleid. Door die rol verwierf hij internationale bekendheid én werd hij het doelwit van desinformatie.

Zo ook opnieuw hier. In het interview sprak Fauci over de lessen die kunnen getrokken worden uit de coronapandemie. Hij sprak ook over lockdowns, vanaf 24:43. Maar hij zei niets over een lockdown voor ongevaccineerde mensen.

Dat bevestigde Fauci ook tegen de factcheckers van het Amerikaanse persagentschap AP: "Ik heb dat niet gezegd of iets wat daar ook maar in de verste verte op lijkt, noch pleit ik daarvoor", zei hij. "Ik pleit er wel voor dat ongevaccineerde mensen zich laten vaccineren."

Het verzinsel werd namelijk verspreid door de website The People's Voice. Zij verspreiden met de regelmaat van de klok desinformatie, vaak in de vorm van verzonnen uitspraken van onder andere Marine Le Pen, Vladimir Poetin en het WEF. Die artikels worden dan in het Nederlands wel vaker overgenomen door websites als Frontnieuws.

Maar wat zei Fauci dan wél over lockdowns? Hij ziet lockdowns soms als een noodzaak, maar het is "geen permanente oplossing". Een effectieve lockdown is er eentje die gepaard gaat met andere maatregelen zoals vaccinatie, vertelt hij ook nog.

(Stand van zaken: 30.08.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Frontnieuws (gearchiveerd)

The People's Voice over Fauci (gearchiveerd)

The People's Voice over Bill Gates (gearchiveerd)

Over Anthony Fauci (gearchiveerd)

Interview Fauci (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Factcheck AP (gearchiveerd)

Dpa-factchecks I, II en III

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.