Parodie

Videoproducer pretendeert WEF-woordvoerder te zijn

10.1.2023, 14:41 (CET)

Het denken van gelovigen zou met algoritmes gecorrigeerd worden, zodat ze passen in de plannen van het WEF. Dat dystopisch beeld schetst iemand die wil doen geloven dat hij voor het WEF spreekt.

Een video die gedeeld wordt op Facebook voorspelt weinig goeds voor gelovigen in de toekomst. Hun geloof zou de plannen van het WEF in de weg staan, dus moet dat gecorrigeerd worden met algoritmes in het brein. Klinkt ongelooflijk? Dat is het ook. 

Beoordeling

De video is als parodie gemaakt en moet dus niet serieus genomen worden. De inhoud van de video vertolkt dan ook niet de officiële positie van het WEF. 

Feiten

De video pretendeert de visie van het World Economic Forum te vertolken. Dat doet het onder andere door het gebruik van het WEF-logo op 0:07. Het WEF is al langer een favoriet doelwit van complotdenkers en de video lijkt dan ook een 'greatest hits' van misinformatie die er over de organisatie de ronde doet. 

Zo wordt in het begin van de video meteen de uitspraak "You'll own nothing and be happy" aan het WEF toegeschreven. Over dit citaat en de link met het WEF schreef dpa al eerder. Het is afkomstig uit een opiniestuk van een Deense politica op de website van het WEF, waarin een denkoefening voor de toekomst wordt uitgewerkt, geen plan. 

Ook de vermeende vijandelijkheid van het WEF tegenover geloof, valse WEF-affiches over het eten van insecten, een niet-bestaand WEF-plan om chips in te planten bij mensen en specifiek kinderen en een verdraaide weergave van de houding van het WEF tegenover de mogelijkheid om mensen te hacken zijn al door dpa gecontroleerd. Telkens worden visies van het WEF misleidend of ronduit foutief voorgesteld. 

Videoproducer

De video die al deze misleidende stereotypen samenbrengt, is dan ook geen officiële WEF-video. In de rechterbovenhoek is @damonimani te lezen. Hij is een Deense videoproducer die vaak video's over politiek met een humoristische insteek maakt. 

Hij plaatste de gedeelde video op 8 september op Twitter. Hij verduidelijkte zelf dat de video in kwestie een parodie is. Het is overigens niet de eerste keer dat een video van Imani iets te serieus wordt genomen. Dpa schreef eerder al factchecks over twee bewerkte video's van Imani die iets te serieus werden genomen: één over Elon Musk die iemand ontslaat, en één over Alex Jonas die een toespraak van Klaus Schwab verstoort

(Stand van zaken: 10.01.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, gearchiveerde video)

World Economic Forum (gearchiveerd)

Artikel BBC (gearchiveerd)

Factchecks dpa hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier

Over Damon Imani (gearchiveerd)

Tweet Imani met antwoord (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-belgium@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.