Video waarin toespraak Klaus Schwab wordt gehackt is bewerkt

12.05.2022, 15:34 (CEST)

Dat Alex Jones, radiomaker, complotdenken en zelfverklaarde paleoconservatief, geen fan is van het World Ecoonomic Forum (WEF) is geen geheim. Maar is hij zo ver gegaan dat hij heeft ingebroken in een livestream tijdens een toespraak van Klaus Schwab om hem te beschimpen? Zo lijkt het wel in deze video, gedeeld op sociale media

Beoordeling

Deze video is bewerkt. De toespraak die op 29 maart 2022 door Klaus Schwab in Dubai werd gehouden werd niet onderbroken door Alex Jones.

Feiten

In elke versie van de video die online te vinden is, staat rechtsboven @damonimani vermeldt. Damon Imani, een producer en kunstenaar, is dan ook hoogstwaarschijnlijk de maker van de video. Hij is actief op onder andere Twitter, Instagram en Rumble. De video is dan ook op ieder account te vinden, waarbij opvallend is dat de producer vermeldt dat het om een meme gaat.

Het is niet de eerste keer dat Imani het label humor of parodie gebruikt om zich in te dekken nadat één van zijn creaties een eigen leven als desinformatie gaat leiden. In 2020 deed hij exact hetzelfde met een video van Joe Biden, destijds presidentskandidaat. Hij bewerkte beelden om te doen uitschijnen dat Biden sliep. In realiteit keek hij enkele seconden naar beneden, zo schreef USA Today in een factcheck. Toen noemde hij de bewerkte video een "parodie". Dat verhinderde niet dat de video werd gedeeld alsof het echt was.

In het huidige geval nam Imani twee authentieke video's die hij met elkaar mixte. Op het YouTubekanaal van de World Government Summit is de betreffende volledige toespraak van Klaus Schwab, op 29 maart in Dubai, terug te vinden.

De beelden van Alex Jones zijn afkomstig uit een video die op 14 augustus 2021 verscheen op de website battleplan.news (rond 00:30), een videoplatform waarop verwijderde, verbannen of verboden video’s gepost worden. Kortom, er is helemaal geen sprake van een digitale inbraak bij de WEF maar enkel van wat suggestief knip-en-plakwerk.

(Stand van zaken: 12/05/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Gearchiveerde video

Damon Imani op Twitter (gearchiveerd), Instagram (gearchiveerd) en Rumble (gearchiveerd)

Tweet met bewerkte video (geachiveerd)

Factcheck USA Today 2020 met video van Imani (gearchiveerd)

Toespraak Klaus Schwab 29/03/2022 (gearchiveerd)

Video Alex Jones 14/08/2021 (gearchiveerd) en gearchiveerde video

Contact met het dpa-factcheckteam: factcheck-netherlands@dpa.com