Yuval Noah Harari waarschuwde als onafhankelijk expert voor de gevaren van mensen hacken

25.03.2022, 15:00 (CET)

Yuval Noah Harari legt in een video uit hoe mensen in de toekomst kunnen gehackt worden. Volgens een Facebookgebruiker is Harari de woordvoerder van Klaus Schwab, oprichter van het WEF, en zeggen "WEF poppetjes ... alles wat ze doen en nog willen gaan doen". Maar klopt het dat deze video ons toont dat het WEF mensen wil hacken? 

Beoordeling

Yuval Noah Harari is niet de woordvoerder van Klaus Schwab. Hij heeft ook geen enkele functie binnen het WEF. In dit gesprek legt hij niet uit dat het WEF mensen wil hacken; hij waarschuwt voor de gevolgen van de technologie om mensen te hacken.

Feiten

Een eerste belangrijke opmerking is dat Yuval Noah Harari niet de woordvoerder van Klaus Schwab is. Dat wordt aan dpa bevestigd door de echte woordvoerder van Klaus Schwab, Peter Vanham. Harari is een Israëlische professor in de geschiedenis die vooral bekend is geworden vanwege zijn boeken 'Sapiens' en 'Homo Deus'.

Harari was aanwezig op de jaarlijke WEF-samenkomst in Davos in 2020. Hij was daar uitgenodigd als expert, maar hij vervult geen officiële rol voor het WEF of Klaus Schwab. Dit wordt ook door Peter Vanham bevestigd. 

De video die gedeeld wordt is ook afkomstig van een panelgesprek dat Harari had in Davos met de CEO van Huawei, Ren Zhengfei, over een toekomstige technlogische wapenwedloop. Dit gesprek werd zowel door het WEF als door Harari zelf op YouTube geplaatst. Het deel dat op Facebook gedeeld wordt is zichtbaar van 3:43 tot 4:53.

Mensen hacken

Het gedeelde fragment wordt voorafgegaan door de moderator die aan Harari de vraag stelt naar een citaat uit een van zijn boeken. Hierin waarschuwt Harari voor de onoverzichtelijke gevolgen die biotechnologie, informatietechnologie en artificiële intelligentie voor de mensheid kunnen hebben. 

Harari bevestigt dit. Volgens hem kan de samenkomst van deze technologieën ertoe leiden dat alle macht geconcentreerd geraakt bij een selecte groep industrieleiders, zoals in de industriële revolutie gebeurde. Het is in het kader van deze waarschuwing dat hij spreekt over het hacken van mensen. 

Dus veeleer dan dat Harari hier de plannen van het WEF zou uitleggen om mensen te kunnen hacken, geeft hij een waarschuwing. De mogelijkheid om mensen te hacken is bijna bereikt en deze macht zal in handen zijn van een selecte groep mensen, de leiders van bepaalde industrieën. En volgens Harari zal dit catastrofale gevolgen hebben voor de mensheid, democratie en nog veel meer. 

De inhoud van wat hij hier zegt, komt ook voor in een toespraak die Harari in 2020 in Davos hield. De titel boven de transcriptie is veelzeggend: 'Read Yuval Harari's blistering warning to Davos in full' (Lees de verpletterende waarschuwing van Yuval Harari aan Davos).

(Stand van zaken: 25.03.2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd, video gearchiveerd)

Peter Vanham (gearchiveerd)

Yuval Noah Harari (gearchiveerd)

YouTubevideo WEF (gearchiveerd)

YouTubevideo Yuval Noah Harari (gearchiveerd)

Transcriptie toespraak Harari (gearchiveerd)

Contact met het dpa-feitencheckteam: factcheck-belgium@dpa.com