Mobiele stroomverzorger

Schip met energiecentrale ligt voor de kust van Ghana

12.11.2024, 13:58 (CET)

Een groot schip met 24 lange pijpen, een electriciteitsmast en enorme stalen constructie: een indrukwekkend beeld, maar moeten we er direct een weermanipulatiesysteem achter zoeken?

In oktober leidde hevig noodweer in het zuidoosten van Spanje tot overstromingen. Daardoor kwamen 214 mensen om het leven, en worden momenteel nog 32 mensen vermist. Klimatologen duiden de ramp als gevolg van klimaatverandering, maar op sociale media denken mensen daar anders over. Verschillende gebruikers delen deze video van een indrukwekkend schip, dat volgens hun een HAARP-installatie op het dek zou hebben. Daarmee zou het weer beïnvloed worden. Daarbovenop gaat het gerucht dat dit specifieke schip kort voor het noodweer voor de kust van Valencia gespot zou zijn. Stoelen die beweringen op Facebook op hard bewijs?

Beoordeling

Nee. Het schip is een drijvende energiecentrale van het bedrijf Karpowership. De installatie wekt energie op, en kan het weer niet manipuleren. Dat de onderzoeksinstallatie HAARP dat wel zou kunnen, is een al lang ontkrachtte complottheorie.

Feiten

In de video bij de Facebookpost is de naam op het schip te lezen: "Karadeniz Powership Osman Khan". Door daar naar te googlen duikt de originele video op YouTube op, geplaatst in augustus 2017 door het bedrijf achter het schip: Karpowership.

Karpowership heeft een vloot aan energieschepen, en de Osman Khan is daar één van. De energieschepen werken als mobiele energiecentrales. Ze kunnen dus relatief snel op plekken worden ingezet, waar geen tijd of ruimte is om een hele energiecentrale op land te bouwen. De energie wordt van het schip naar land getransporteerd.

Uit mediaberichten blijkt dat Osman Khan al sinds midden augustus 2019 voor de kust van Sekondi Takoradi, Ghana, ligt. Dat komt overeen met de laatste toegankelijke marinedata over het schip: dat was op 16 augustus 2019 voor het laatst in beweging. Daarna meerde ze aan. Op Google Maps is de huidige ligging van het schip duidelijk ter herkennen. Die beelden dateren van dit jaar.

Met HAARP heeft het schip dus niets te maken. Ook het gerucht dat ze voor de Spaanse kust gespot zou zijn, kan niet waargemaakt worden.

HAARP staat enkel en alleen in Alaska

HAARP is een onderzoeksinstallatie van een Amerikaans instituut in Alaska. Vanuit daar wordt met een radiogolftransmitter onderzoek gedaan naar de ionosfeer - de bovenste sfeer rond de aarde. In die sfeer ontstaat het weer niet, en HAARP beïnvloedt het weer dan ook op geen enkele manier. Deutsche Presse-Agentur (dpa) schreef inmiddels al handenvol factchecks waarin de complotten rond HAARP allemaal worden ontkracht.

(Stand van zaken: 12.11.2024)

Links

Facebookpost I, II & III (gearchiveerd I, II & III, gearchiveerde video)

Artikel NU.nl & NOS (gearchiveerd hier & hier)

Artikel VRT & National Geographic (gearchiveerd hier & hier)

YouTube video Osman Khan (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Over Karpowership (gearchiveerd)

Vloot & Q&A powerships (gearchiveerd hier & hier)

Artikel Ghana Times & Power Mag (gearchiveerd hier & hier)

Schip op Google Maps (gearchiveerd)

Factchecks dpa I, II, III & IV

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.