Bedoeld voor volwassenen

Pop met scheermes is geen Barbie van Mattel

17.08.2023, 17:46 (CEST)

Barbie is overal deze zomer dankzij de film over de pop die bioscooprecords breekt. Nepnieuws over Barbie duikt daardoor ook meer op. Parodieën genoeg, maar die kunnen soms ophef veroorzaken.

"De nieuwe Barbie is een kleine Ken geworden, de pop zit nu van top tot teen onder het haar," schrijven Nederlandstalige Facebookgebruikers bij een video van een behaarde pop en een bijbehorend scheermes. De behaarde pop moet volgens het Facebookbericht doorgaan voor een transgender Barbie, bedoeld voor de jeugd. Even googlen en duidelijk wordt: de pop komt niet uit de Barbiefabriek.

Beoordeling

Deze pop is niet van Mattel, het merk achter de officiële Barbie. Het is een 'Borbie', een parodie die is gemaakt als een lollig cadeautje voor volwassenen.

Feiten

In de eerste seconde van de video is de doos waarin de pop zit het beste te zien. Er staat 'Shave & Play' (scheer en speel), met daaronder tekst die lijkt op het originele Barbielogo uit 1959. Toch is er iets anders: de tweede letter ziet er anders uit en lijkt meer op een o dan een a.

Een Google zoekopdracht naar 'Shave & Play Barbie' leidt naar de context achter deze pop. Ze is te vinden op Etsy, een website waar ondernemers handgemaakte en vintage producten kunnen verkopen. De pop wordt hier inderdaad 'Borbie' genoemd, een variatie op de originele naam die waarschijnlijk is gekozen om juridische problemen te voorkomen. Het is dus geen pop van Mattel, het merk achter de officiële Barbie.

De behaarde pop komt in drie varianten, allemaal met een scheermes. Nergens wordt deze overigens als transgender bestempeld. Die invulling wordt pas later door de Nederlandse sociale mediagebruikers toegevoegd. Volgens de beschrijving is de pop bedoeld als een grappig cadeautje voor volwassenen, bijvoorbeeld voor een cadeauspel dat veel rond de feestdagen wordt gespeeld. De ondernemer verkoopt meer cadeau's die als grap bedoeld zijn.

In de beschrijving op Etsy staat expliciet dat de pop niet voor kinderen bedoeld is. Het inbegrepen scheermes is echt en moet dus uit de buurt van kinderen worden gehouden.

Mattel bracht in 2022 wel een Barbie uit die een ode is aan Laverne Cox, een transgender actrice. Er is geen link tussen die officiële Barbie en de behaarde pop op Etsy.

Het gebeurt vaker dat een parodie op Barbie onterecht wordt aangezien voor een officiële toevoeging aan de collectie van Mattel. Deutsche Presse-Agentur schreef er al vaker over.

(Stand van zaken: 17.08.2023)

Links


Facebookposts I en II (gearchiveerd hier, hier en hier) (video gearchiveerd)

Over Barbielogo (gearchiveerd)

Pagina op Etsy (gearchiveerd)

Meer producten van verkoper (gearchiveerd)

Over White Elephant cadeauspel (gearchiveerd)

Over Barbie van Laverne Cox (gearchiveerd hier en hier)

Eerdere dpa-factchecks hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.