Satire ontspoort

Barbie's Ken is niet in verwachting

14.06.2022, 17:36 (CEST)

Foto's gedeeld op sociale media tonen een zwangere Ken-pop. Toch komt speelgoedfabrikant Mattel niet echt aanzetten met zo'n nieuwe pop. Een satirisch artikel ging een eigen leven leiden.

Ken, de mannelijke tegenhanger van Barbie, is in verwachting. Dat zou de Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel, moederbedrijf van de beroemde Barbiepoppen, onlangs bekend hebben gemaakt. Dit wordt beweerd in verschillende posts op Facebook, zoals hier en hier. Het nieuws lokt een stortvloed aan afkeurende reacties uit op sociale media.

Beoordeling

De bewering is fout. Het bericht dat Mattel een Ken-pop gaat maken komt van de satirische website Babylon Bee. Dat geldt ook voor de foto’s die circuleren, waarop de zwangere Ken te zien is. Het gaat dus om een grap, die toch door veel mensen serieus wordt genomen.

Feiten

In verschillende posts op Facebook wordt een filmpje verspreid waarin de speelgoedfabrikant Mattel de introductie van de zwangere Ken-pop zou aankondigen. In andere posts verschijnen screenshots uit dat filmpje. Een simpele Google-zoekopdracht met de relevante trefwoorden leidt echter al gauw naar de oorspronkelijke verspreider van het filmpje. Het is afkomstig van de Amerikaanse satirische website The Babylon Bee.

Op 10 mei 2022 werd op The Babylon Bee een artikel geplaatst met de titel: 'Mattel onthult nieuwe zwangere Ken-pop.' In het artikel komt een fictieve directeur van het bedrijf aan het woord: "Iedereen moet zichzelf in zijn speelgoed kunnen herkennen. Te lang zijn zwangere jongens uitgesloten geweest. Vandaag komt daar eindelijk verandering in." Zo zou hij tegen de pers hebben gezegd. "De actie is geprezen als een spannende stap voorwaarts voor transinclusie," zo valt er verder te lezen.

The Babylon Bee laat er zelf geen misverstand over bestaan dat de artikelen op de website satirisch bedoeld zijn. Ze beschrijft haar eigen activiteiten als volgt: "The Babylon Bee is 's werelds beste satirische website, volkomen onfeilbaar in al haar waarheidsclaims."

Een woordvoerder van speelgoedfabrikant Mattel verklaarde tegenover persbureau Reuters dat het bericht vals is. "Een zwangere mannelijke pop is geen product van Mattel," aldus de woordvoerder.

Barbie en inclusie

De grap van The Babylon Bee verscheen ongeveer tegelijk met de echte aankondiging van het merk Barbie zelf, dat er een Barbiepop met gehoorapparaat geïntroduceerd zal worden. Ook komt er een Ken met de huidaandoening vitiligo. Deze poppen maken deel uit van de nieuwe Fashonistas-serie van Barbie voor het jaar 2022.

Het is de bedoeling dat "kinderen zichzelf gereflecteerd zien" in de nieuwe poppen, zei Lisa McKnight, Directeur Barbiepoppen van Mattel tegen de pers. Ook moeten de nieuwe poppen kinderen helpen "het belang van inclusie te begrijpen en te vieren." De grap van The Babylon Bee is mogelijk geïnspireerd op dit echte statement van Mattel.

(Stand van zaken: 14.06.2022)

Links

Facebookpost 1 (gearchiveerd, gearchiveerde video)

Facebookpost 2 (gearchiveerd)

Artikel The Babylon Bee (gearchiveerd)

Over Babylon Bee (gearchiveerd)

Reuters (gearchiveerd)

Aankondiging Barbie (gearchiveerd)

CNN over Barbie (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.