Fan maakt eigen merchandise

Mattels Barbie komt niet met een Ouijabord

01.08.2023, 16:16 (CEST)

De film 'Barbie' ging gepaard met een ongeziene marketingcampagne en een golf aan roze. Maar één ding dat je alvast niet van Mattel kan kopen, is een Ouijabord in Barbiethema.

Dankzij de nieuwe film van Greta Gerwig beleeft Barbie een heropleving deze zomer. Alleen zou de bekende pop van Mattel ook een donker, occult kantje hebben. Althans, dat beweren sociale mediagebruikers. Nu zou je voor je kind een Ouijabord van Barbie kunnen kopen, waarvoor wordt gewaarschuwd. Dat zou namelijk slecht zijn voor hun zielen, blijkt uit de commentaren. Maar kan je ook echt in de dichtstbijzijnde speelgoedwinkel een Ouijabord in Barbiethema kopen?

Beoordeling

Het Ouijabord werd gemaakt door een Mexicaanse Barbiefan en is niet echt speelgoed dat werd uitgebracht door Mattel, de eigenaar van Barbie. Dat bevestigde Mattel aan dpa.

Feiten

Een reverse image search van de foto brengt al snel meer informatie over de herkomst naar boven. Het werd gemaakt door de Mexicaan Servando Hernández: een kunstenaar en grote Barbiefan. In de Instagrampost van Hernández over het Barbie Ouijabord staat alvast duidelijk '#notanofficialproduct'.

Dat bevestigde een woordvoerder van Mattel, het bedrijf achter Barbie, ook aan Deutsche Presse-Agentur (dpa). "Dit is geen officieel product van Mattel of Barbie", klinkt het.

In 2021 veroorzaakte Hernández al ophef met zijn Ouijabord op sociale media in de VS. De factcheckers van Snopes spraken toen met hem en hij bevestigde dat het Ouijabord zijn bedenksel was. "Ik decontextualiseer Barbie graag en plaats haar in situaties of bij objecten waar ze normaal niets mee te maken zou hebben of breng het naar het echte leven."

Hernández heeft een winkel op de online marktplaats Etsy waar je zijn versie van het Ouijabord in Barbiethema kan kopen, maar die zijn op maat van Barbie en niet van mensen. Het Barbie-Ouijabord dat op sociale media de ronde doet, is in die vorm dus helemaal niet te koop.

Mattel zou trouwens geen Ouijabord op de markt kunnen brengen, zelfs al zou het dat willen. Concurrerend speelgoedmaker Hasbro bezit namelijk een patent op de term en zij mogen dus als enige Ouijaspeelgoed verkopen. Kortom, hoewel Barbie in haar 64-jarig bestaan al talloze carrières heeft gehad, is er geen enkel beroep waarvoor ze een Ouijabord nodig heeft gehad.

(Stand van zaken: 01.08.2023)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Instagramprofiel van Servando Hernández (gearchiveerd)

Etsywinkel van Servando Hernández (gearchiveerd)

Instragrampost met Ouijabord (gearchiveerd)

Over de geschiedenis van Ouijaborden (gearchiveerd)

Patent van Hasbro op 'Ouija'(gearchiveerd)

Factcheck Snopes (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.