Online oplichting

Eendjes tellen levert geen Dirk-waardebon op

31.7.2023, 15:25 (CEST)

Een bedrijfspagina die wedstrijden uitschrijft met rare teksten en verkeerd geschreven plaatsnamen is zelden legitiem. Hoe verleidelijk de prijs ook is, deze zul je niet echt krijgen.

Een bericht van de pagina 'Dirk van den Broek Fans' kan een paar dagen na het plaatsen op meer dan 100 reacties rekenen en werd al 80 keer gedeeld. Aardig wat mensen trappen in de zogenaamde actie, waarbij waardebonnen van 500 euro voor de supermarkt te winnen zouden zijn. Het enige wat je hoeft te doen is het juiste aantal eendjes raden. Maar wie daarin slaagt, krijgt uiteindelijk geen rode cent.

Beoordeling

Dit is geen echte actie van Dirk van den Broek. Dat bevestigt ook een woordvoerder van de supermarkt. Je kunt geen waardebon winnen. Het gaat hier om een pagina die de supermarkt imiteert en die waarschijnlijk uit is op phishing.

Feiten

Wie de pagina bekijkt, ziet al meerdere aanwijzingen dat het hier niet om een echte Facebookpagina van Dirk van den Broek gaat. Het feit dat er 'Fans' in de naam staat is de eerste. De pagina heeft bovendien maar 9 likes, waar de pagina's van grote bedrijven doorgaans op duizenden volgers kunnen rekenen. Ook ontbreekt een blauw vinkje, waaraan te zien is dat een Facebookpagina is geverifieerd.

De post met de neppe winactie is het enige bericht op de pagina en deze werd geplaatst op de dag dat de Facebookpagina werd gecreëerd. Dat was een paar dagen geleden, op 26 juli, zo toont een kader aan de linkerkant met het kopje 'page transparency' of 'pagina transparantie'.

Wie wil checken wat de echte Facebookpagina van de Dirk-supermarktketen is, kan dat doen door via de website te zoeken. Onderaan staan de links naar alle officiële sociale mediakanalen, ook Facebook. De officiële Dirk-Facebookpagina heeft wél het blauwe vinkje en kan rekenen op meer dan 203.000 likes. De wedstrijd met de eenden is hier nergens te bekennen. Dirk doet wel eens een winactie, maar dat gebeurt dan dus op de eigen officiële pagina.

Nog iets vreemds aan het Facebookbericht met de eendenactie is de eerste zin: 'Oud Beijland viert groot feest!'. Maar, Oud Beijland bestaat niet. Oud-Beijerland wel en daar werd in juli een filiaal heropend na een opknapbeurt. De titel in de URL van het nieuwsbericht is ook 'Oud-Beijerland viert groot feest'. Het lijkt er dus op dat de neppagina hier inspiratie uit heeft gehaald.

Ook het feit dat in de post de prijs eerst een waardebon is en in de laatste zin wordt gesproken over 'merchandise' is vreemd.

Een woordvoerder van Dirk van den Broek bevestigt aan Deutsche Presse-Agentur (dpa) dat zowel de winactie als de Facebookpagina 'Dirk van den Broek Fans' niet van de supermarktketen zijn. "Wij zullen tevens vanuit onze kant de nodige actie ondernemen om mensen te waarschuwen voor deze nepactie," schrijft de woordvoerder.

Wat is het doel?

Dpa reageerde op de nepactie, maar ontving geen bericht vanuit de pagina. In het verleden liet dpa al bij zeer vergelijkbare acties (soms zelfs ook met eenden) zien hoe de oplichterij doorgaans in zijn werk gaat: Wie reageert op de wedstrijd krijgt - ongeacht het antwoord - een bericht met de vraag de wedstrijd te delen en een link naar een andere website. Via deze weg wordt geprobeerd iets anders te verkopen of gegevens te verzamelen.

Ook het AVROTROS-programma Opgelicht?! waarschuwt voor de neppe winacties, ook specifiek voor pagina’s met de naam 'Dirk van den Broek Fans'.

(Stand van zaken: 31.07.2023)

Links


Facebookbericht actie (gearchiveerd)

Facebookpagina Dirk van den Broek Fans (gearchiveerd)

Over verificatie (gearchiveerd)

Website Dirk van den Broek (gearchiveerd)

Officiële Facebookpagina Dirk van den Broek (gearchiveerd)

Echte winactie Dirk (gearchiveerd)

Filiaal heropend Oud-Beijerland (gearchiveerd)

Artikel Opgelicht?! (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.