Gemanipuleerde video
Biden gedroeg zich naar wens bij militaire families
14.7.2023, 15:36 (CEST)
Een kwalijke video van Joe Biden doet de ronde online, waar meteen drastische conclusies aan verbonden worden. Op de beelden zou te zien zijn hoe Biden de geur van een klein meisje opsnuift terwijl de moeder het tafereel filmt. Bezondigt Biden zich hier voor het oog van de camera aan ongepaste manieren of is er wat anders in het spel?
Beoordeling
De beelden zijn een ingezoomde versie van de originele video. Hierdoor is de context onduidelijk en wordt de interactie tussen Biden en het kind vertekend. Ook zijn snuifgeluiden toegevoegd.
Feiten
Zoals de factcheckers van PolitiFact ook al ontdekten, zijn de originele beelden afkomstig van een TikTokaccount, waar een langere versie van de video te vinden is. Dat dit account de bron van de beelden is blijkt uit het feit dat de moeder in de video met Biden ook zichzelf filmt in andere video's van dit account.
De originele beelden schetsen een heel ander beeld van de situatie. Het lijkt erop dat Biden de baby met betraande ogen op de arm van de vrouw probeert te troosten. De online gedeelde versie is ingezoomd, waardoor deze context niet duidelijk is. Ook belangrijk: in de originele versie zijn geen snuifgeluiden te horen, die wel in de online gedeelde versie zitten. Die laatste is dus bewerkt om Biden er slecht te laten uitkomen.
Ook blijkt niemand in de video zich te verwonderen of storen aan het gedrag van Biden, ook de filmende moeder niet. Die reageerde in de commentaren op het feit dat haar video gekaapt is, door te stellen dat mensen "blijkbaar niets beters te doen hebben". In andere reacties wordt overigens duidelijk dat de baby niet haar dochter is, zoals online beweerd wordt, maar haar zoon.
Bezoek Fort Liberty
De TikTokvideo werd online geplaatst op 9 juni. Die dag bezocht Biden Fort Liberty in North Carolina. Met die informatie vond Deutsche Presse-Agentur (dpa) nog andere beelden van hetzelfde moment.
In deze Youtubevideo is vanaf 8:56 te zien hoe Biden voorover buigt naar de baby. Ook de man die in de TikTokvideo rond seconde 26 een selfie vraagt is in de Youtubevideo te zien, waar hij op 9:17 diezelfde selfie vraagt.
Ook hier valt op dat niemand de interactie tussen Biden en het kind als schokkend of problematisch ervaart. De video is dus gemanipuleerd door context weg te laten en geluiden toe te voegen om Biden als viezerik te doen overkomen.
Joe Biden staat er om bekend al eens een flater te slaan of vreemd gedrag te vertonen. Het feit dat hij de oudste Amerikaanse president ooit is (te oud volgens sommigen), is daar vast niet vreemd aan. Echter, niet elke video van Biden die bizar gedrag vertoond is daarom authentiek. Dpa controleerde dan ook al vaker vervalste beelden of beelden zonder context, die proberen aan te tonen dat Biden niet (meer) geschikt is om president te zijn.
(Stand van zaken: 14.07.2023)
Links
Factcheck Politifact (gearchiveerd)
TikTokvideo I (gearchiveerd, gearchiveerde video)
TikTokvideo II (gearchiveerd, gearchiveerde video)
AP over bezoek Biden (gearchiveerd)
Youtubevideo (gearchiveerd, gearchiveerde video)
Artikel flaters Joe Biden (gearchiveerd)
Over dpa-factchecks
Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.
Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.
Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.