Misleidende video

Grap van Biden over staatsgeheimen te vroeg afgeknipt

28.06.2023, 16:04 (CEST)

Beelden hoeven niet per se gemanipuleerd of met kunstmatige intelligentie gemaakt te worden om te misleiden. Soms volstaat het om één zinnetje weg te knippen om een uitspraak fout voor te stellen.

Een verbazingwekkende video van president Biden doet de ronde. Zowel op Facebook, Twitter als Telegram delen gebruikers beelden van Biden die open en bloot lijkt toe te geven dat hij staatsgeheimen verkocht heeft. Gaf Biden hier per ongeluk strafbare feiten toe of is er toch iets onschuldigers aan de hand? 

Beoordeling

Joe Biden maakte een grap over staatsgeheimen; een referentie aan de juridische problemen van Donald Trump. Het deel waarin Biden duidelijk maakt dat het om een grap gaat, is weggeknipt in de video die gedeeld wordt op sociale media. 

Feiten

De beelden zijn afkomstig van een bijeenkomst die Biden had op 23 juni in het Witte Huis met CEO's van technologiebedrijven en de minister-president van India, Narendra Modi. De korte clip die nu gedeeld wordt, is de wereld in gestuurd door RNC Research. Dat is een Twitteraccount van de Republikeinse partij.

Biden heeft daadwerkelijk gezegd dat hij veel staatsgeheimen heeft verkocht, maar in de clip van RNC Research is er iets cruciaal weggelaten. Een langere versie van de video toont namelijk dat Biden meteen daarna "all kidding aside" (alle gekheid op een stokje) zegt. Dat wordt ook bevestigd door de transcriptie van de bijeenkomst, die op de website van het Witte Huis te vinden is. 

Biden geeft dus niet echt toe dat hij staatsgeheimen verkocht heeft, iets wat uiteraard illegaal zou zijn. Het was gewoon een grap van Biden tegen de pers, die blijkbaar later binnenkwam. Hij zei dat hij al zonder hen begonnen was en zei dan voor de grap dat hij in de tussentijd (toen de pers er nog niet was) al wat staatsgeheimen had verkocht. Dat wordt ook bevestigd door het feit dat de aanwezigen rond Biden aan het lachen zijn met zijn opmerking. 

Met zijn grap refereerde Biden naar de juridische problemen van Donald Trump. Hij wordt ervan beschuldigd geheime documenten te hebben bijgehouden die hij na zijn ambtsperiode had moeten teruggeven. Of het een geslaagde grap was van Biden is een kwestie van smaak, maar dat zijn uitspraak niet serieus moet genomen worden, is wel duidelijk. 

(Stand van zaken: 28.06.2023)

Links

Gearchiveerde video

Facebook-, Twitter- en Telegrambericht (gearchiveerd hier, hier en hier)

Artikel CNBC (gearchiveerd)

Tweet RNC Research (gearchiveerd)

Twitteraccount RNC Research (gearchiveerd)

Langere versie video (gearchiveerd)

Transcriptie bijeenkomst (gearchiveerd)

Unauthorized Disclosure of Classified Information (gearchiveerd)

BBC-artikel over Trump (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.