Video misleidend geknipt

Joe Biden begroette Rishi Sunak op vliegveld Belfast

18.04.2023, 20:15 (CEST)

De Amerikaanse president Joe Biden denkt met zijn 80 jaar nog niet aan pensioen. Maar online wordt zijn mentale gesteldheid regelmatig in twijfel getrokken, ook bij een bezoek aan Noord-Ierland.

Beging Joe Biden bij een recent staatsbezoek een blunder door de premier van het Verenigd Koninkrijk niet te herkennen? Daar lijkt het op in een video die online wordt gedeeld. Op de beelden wordt premier Rishi Sunak vluchtig opzij geduwd, waarna de Amerikaanse president de hand van een officier schudt. Maar niet de volledige ontmoeting haalde de montage.

Beoordeling

Een deel van de begroeting is uit de video geknipt. Camera’s legden wel degelijk vast dat Biden de hand schudde van Sunak, voordat hij de officier begroette. Hierna legde Biden ook nog een hand op de schouder van de Britse premier.

Feiten

De korte video doet het ook goed op de sociale media van het platform NieuwRechts en kreeg veel likes op het account van fervent Twitteraar Joost Niemoller.

De bron van de video’s is onderin te zien. De beelden komen van de zender Sky News. Hier werd inderdaad uitgebreid verslag gedaan van de aankomst van Joe Biden in Belfast. De geknipte versie met de korte interactie tussen Biden en premier Sunak is op hun YouTubekanaal te vinden.

Deze video is echter langer dan de 16 seconden die online rondgaan. Na de groet aan de officier komt Biden rond 0.26 weer terug bij Sunak en legt een hand op diens schouder.

Sky News deelde bovendien een andere video op Twitter waarin een langere versie van de ontmoeting te zien is. Op 0.24 loopt Biden hier direct op Sunak af. Niets wijst er op dat Biden de Britse premier niet zou hebben herkend. Ze wisselen een handdruk en een paar woorden, voordat Biden zijn aandacht richt op de officier. Ook in deze video is te zien hoe Biden daarna weer terugkeert bij Sunak.

De Amerikaanse president was in Noord-Ierland ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van het Goede Vrijdagakkoord, dat een diplomatiek einde maakte aan de lange strijd in dat land.

De 80-jarige Biden, die zich in 2024 opnieuw kandidaat wil stellen bij de presidentsverkiezingen, is vaker het onderwerp van desinformatie over bijvoorbeeld zijn leeftijd en gezondheid. Dpa ontkrachtte al vaker zulke verhalen (hier, hier en hier).

(Stand van zaken: 18.04.2023)

Links


Facebookpost (gearchiveerd) (video gearchiveerd)

Artikel en tweet Nieuwrechts (gearchiveerd hier en hier)

Tweet (gearchiveerd)

Sky News Youtubevideo (gearchiveerd)

Sky News video Twitter (gearchiveerd) (video los gearchiveerd)

Over bezoek Biden (gearchiveerd)

Over kandidatuur Biden (gearchiveerd)

Eerdere dpa-factchecks over Biden hier, hier en hier

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.