Amateuristische bewerking

Foto van Bidens hand op Zelensky’s billen is nep

30.12.2022, 12:06 (CET)

De Oekraïense president Zelensky is regelmatig het doelwit van desinformatie om zijn imago te besmeuren. De maker van deze trucage blinkt niet uit in subtiliteit.

Betastte de Amerikaanse president Biden de billen van zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelensky? Dat zou gebeurd zijn bij het recente bezoek van de Oekraïense president aan Washington DC. Een foto die wordt verspreid op Facebook en Twitter zou daarvan het bewijs zijn. Is deze foto echt, of heeft er iemand mee geknoeid? 

Beoordeling

De bewering is onwaar. De foto waarop Biden zijn hand op de billen van Zelensky legt, is bewerkt. Sporen van de slordige bewerking zijn duidelijk herkenbaar op de foto. De originele foto is terug te vinden op het Twitteraccount van Bidens vrouw Jill. Bewegende beelden tonen aan dat de hand van Biden niet op de billen van Zelensky rust op het moment dat de foto is genomen.

Feiten

Het bezoek van de Oekraïense president Zelensky aan zijn Amerikaanse collega Biden in Washington, op 21 december 2022, was wereldnieuws. Zelensky werd bij zijn aankomst bij het Witte Huis begroet door Biden en zijn vrouw Jill. Jill Biden plaatste een foto van deze begroeting op haar Twitteraccount.

Deze foto is duidelijk het origineel van de bewerkte foto. Wie de twee foto’s met elkaar vergelijkt, kan zien dat de foto’s geheel overeenkomen, behalve waar Zelensky's rug en Bidens arm zijn afgebeeld. Op die plek zijn dan ook duidelijk bewerkingen zichtbaar.

Op de originele foto is te zien dat de pink van Jill Biden, op de rug van Zelensky, over de duim van haar echtgenoot ligt. Het topje van Joe Bidens duim is te zien tussen haar pink en ringvinger. Op de bewerkte foto ligt Bidens hand een stuk lager, maar het topje van zijn duim is nog altijd zichtbaar tussen de vingers van de First Lady.

Daarbij is Zelensky’s linkerschouder op de bewerkte foto geheel uit verhouding met de rest van zijn lichaam. Ook zijn de meeste plooien in zijn trui verdwenen. De arm van Biden is weggewerkt met de kleur van Zelensky’s trui, maar daarbij is geen moeite gedaan om Zelensky’s schouder of zijn trui er natuurlijk uit te laten zien.

Op deze bewegende beelden van de begroeting is na 5:07 minuten te zien dat Jill Biden heel even haar hand op de rug van Zelensky legt. Dit moet het moment zijn geweest waarop de originele foto werd genomen. Op de beelden is duidelijk te zien dat de hand van Joe Biden op dat moment niet op de billen van Zelensky rust.

Het is opvallend dat de Russische pro-Kremlin nieuwssite Pravda.ru de bewerkte foto deelt op Facebook alsof het om een echte foto zou gaan. 

Wapensteun VS

Zelensky sprak in Washington met Biden over de oorlog in Oekraïne, die daar woedt sinds Rusland haar buurland op 24 februari 2022 binnenviel. De Verenigde Staten zijn sindsdien de grootste leveranciers van militaire steun aan Oekraïne. Volgens het Kiel Instituut hebben de VS tussen 24 januari en 20 november 2022 al voor 22,9 miljard euro aan militaire steun toegezegd aan Oekraïne.

Twee dagen na het bezoek van Zelensky aan Washington, keurde het Amerikaanse Congres een wetsvoorstel goed waarmee nog eens 45 miljard dollar aan militaire en andere steun wordt toegezegd aan Oekraïne en NAVO-partners.

(Stand van zaken: 30/12/2022)

Links

Facebookpost (gearchiveerd)

Tweet (gearchiveerd)

Washington Post (gearchiveerd)

Twitter Jill Biden (gearchiveerd)

Vide CBS News (gearchiveerd)

Over Pravda.ru (gearchiveerd)

Facebook Pravda (gearchiveerd)

Kiel Instituut (gearchiveerd) (grafiek gearchiveerd)

Le Monde (gearchiveerd)

Over dpa-factchecks

Deze factcheck is geschreven in het kader van het Third Party Fact Checking-programma van Facebook/Meta. Meer informatie over dit initiatief vindt u hier.

Uitleg van Facebook/Meta over de omgang met accounts die onjuiste informatie verspreiden, vindt u hier.

Inhoudelijke aan- of opmerkingen kan u sturen naar factcheck-netherlands@dpa.com met een link naar de desbetreffende Facebookpost. Gelieve hiervoor de juiste sjablonen te gebruiken. Richtlijnen voor bezwaren vindt u hier.